Minilex - Lakipuhelin

Alueen lunastamisella pyritään kiinteistöjaotuksen parantamiseen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vesijättö, yhteinen alue tai ulkopalsta voidaan lunastaa toiseen kiinteistöön. Ulkopalstan, yhteisen alueen tai vesijätön lunastamista on oikeutettu hakemaan viereisen kiinteistön omistaja. Vesijätön ja yhteisen alueen lunastamista on oikeutettu hakemaan myös rekisteriyksikön omistaja tai osakkaat yhdessä.

Vesijätön lunastamisen edellytyksenä on, että vesijättö vaikeuttaa huomattavasti kiinteistön käyttämistä ja sitä voidaan käyttää tarkoituksenmukaisesti vain lunastavan kiinteistön yhteydessä. Edellytyksenä lisäksi on, ettei tarkoituksenmukaista tilusjärjestystä ole mahdollista suorittaa tilusvaihdolla. Vesijätön lunastaminen ei myöskään saa aiheuttaa kenellekään asianosaiselle huomattavaa haittaa, eikä se saa aiheuttaa haittaa kiinteistöjärjestelmän selvyydelle. Lunastettavan vesijätön tulee lisäksi olla lunastavan kiinteistön kohdalla.

Muun yhteisen alueen tai ulkopalstan lunastamisen edellytyksenä on, että lunastettavan kiinteistön tulee rajoittua lunastavaan kiinteistöön. Yhteisen alueen lunastamisen edellytyksenä on lisäksi, ettei alueella ole yhteismetsää, yhteistä vesijättöä, yhteistä vesialuetta tai yhteistä koskea. Yhteisen alueen on lisäksi huomattavasti vaikeutettava kiinteistön käyttöä ja sitä on pystyttävä käyttämään tarkoituksenmukaisesti vain siihen rajoittuvan kiinteistön yhteydessä.

Lunastettavan ulkopalstan on oltava toisen kylän rajojen sisäpuolella. Ulkopalstan on lisäksi oltava arvoltaan vähäinen, epätarkoituksenmukainen kokonaisuus sekä haitallinen siihen rajoittuvien kiinteistöjen käyttämiselle.

Lunastettavaan kiinteistöön kohdistuvat panttioikeudet lakkaavat pääsääntöisesti lunastamisen yhteydessä. Kiinteistöön kohdistuvat rasitteet sekä erityiset oikeudet voidaan tilanteesta riippuen jättää voimaan tai esimerkiksi lunastaa.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa