Jos vainajalla oli aineettomia oikeuksia, lähinnä tekijänoikeuksia niin miten niille käy perunkirjoituksen/perinnönjaon tilanteessa?

Jos aineettomia oikeuksia ei mainita perunkirjassa tai niiden hallinnan kohtelusta ei ole perinnönjaossa sovittu, raukeavatko nämä oikeudet?

Jos oikeudet ovat periaatteessa voimassa, minkä tahon kanssa niistä voi neuvotella - tai mikä taho voi oikeuksien käytöstä teoriassa reklamoida?

1 vastaus


Minilex

Mrs.

10 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Tekijänoikeus on voimassa tekijän elinajan sekä 70 vuotta hänen kuolinvuotensa päättymisestä. Tekijänoikeudella on varallisuusoikeudellista ja persoonallisuusoikeudellista arvoa. Tekijänoikeuslain mukaan tekijän kuoltua tekijänoikeuden siirtymiseen sovelletaan normaaleja avio-oikeutta, perintöä ja testamenttia koskevia sääntöjä. Tekijä saa myös testamentilla määrätä oikeuden käyttämisestä. Tekijänoikeutta ei voida ulosmitata tekijältä itseltään eikä siltä, jolle se on siirtynyt avio-oikeuden, perinnön tai testamentin nojalla.

Tekijänoikeudet merkitään perukirjan omaisuusluetteloon, mutta niille ei lasketa verotusarvoa. Perillisille siirtynyttä oikeutta teoksiin ei voida pitää sellaisena omaisuutena, josta on suoritettava perintöveroa. Tekijänoikeuden haltijan kuoleman jälkeen hänen perillisensä tai muut oikeudenomistajat päättävät kirjallisten, taiteellisten tai musiikillisten teosten käytöstä, myöntävät tarvittavat luvat ja sopivat korvauksista sekä muista käyttöehdoista. Kuolinpesän osakkaat voivat jättää kuolinpesän tai osan siitä jakamatta. Perikunnalle tekijänoikeuksista saatu tulo on pääomatuloa. Myös perilliselle tai testamentin saajalle tekijänoikeustulo on pääomatuloa.

Perillisten kannattaa olla yhteydessä asianomaisen taiteenalan tekijänoikeustoimistoon, joka myöntää lupia kirjallisuuden, kuvataiteellisten teosten tai musiikkikappaleiden käyttäjille ja tilittää ne tekijälle. Tällaisia ovat Suomessa Kuvasto Ry (kuvataiteen tekijänoikeusjärjestö) ja Teosto Ry. (musiikintekijöiden tekijänoikeusjärjestö) sekä Sanasto Ry (kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö).

Jos kuollut henkilö on esimerkiksi ollut Teoston jäsen, asiakkuussuhde jatkuu Teoston ja asiakkaan perillisten kesken, ellei asiakassopimusta irtisanota. Teosto myy musiikin käyttölupia ja kerää korvaukset musiikin käytöstä edustamiensa oikeudenhaltija-asiakkaidensa, kuten perikuntien, puolesta. Musiikin esitys- ja tallennuskorvaukset maksetaan tekijän kuoltua jakamattomalle kuolinpesälle tai osituksen ja perinnönjaon mukaisesti henkilökohtaisesti kullekin oikeudenomistajalle. Ennen kuin tilityksiä voidaan alkaa maksaa perikunnalle, Teostoon on toimitettava perukirja liitteineen, osituskirja ja perinnönjakokirja tai sopimus kuolinpesän yhteishallinnosta. (Lähde: www.teosto.fi)

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]