Minilex - Lakipuhelin

Korvausvaatimus 3d-mallinnusohjelman lisenssittomästä yksityisestä käytöstä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hei,

Olen työtön henkilö , ja ladannut internetistä 3d-ohjelman opetustarkotuksessa. Kokeilukauden jälkeen olen asentanut laittoman lisenssin, jotta voin jatkaa ohjelman käyttöä. En ole käyttänty ohjelmaa tulonansaintaan enkä jakanut sitä eteenpäin kenellekkän. Brittililäin ohjelman valmistaja on saanut jotenkin tietää mitä ohjelmaa olen käyttänyt ja selvittänyt henkilöllisyyteni ja vaatii minulta sähköpostitse korvausta.
Mihin rikokseen olen mahdollisesti syyllistynyt ja onko ohjelmistonvalmitaja syylistynyt myös itse urkintaan.

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Tekijänoikeuslain 1 §:n mukaan kirjallisena teoksena pidetään myös tietokoneohjelmaa, joten ns. teoskynnyksen ylittäessään tietokoneohjelma kuuluu tekijänoikeussuojan piiriin. Kyseessä oleva 3d-mallinnusohjelma katsotaan varsin suurella todennäköisyydellä tekijänoikeussuojaa saavaksi teokseksi, koska se luultavasti sisältää suuren määrän koodia, joka ylittää em. teoskynnyksen. Kyseisen ohjelman tekijänoikeuden haltijalla on näin ollen yksinoikeus hyödyntää ohjelmaa tekijänoikeuslaissa määritellyillä tavoilla, ja näiden tekijän yksinoikeuksien käyttäminen ilman oikeudenhaltijan lupaa voi merkitä tekijänoikeuden loukkausta.

Tekijänoikeuslain 2 §:n mukaan tekijänoikeus tuottaa tekijälle yksinomaisen oikeuden valmistaa teoksesta kappaleita (kopioita) ja saattaa teos yleisön saataviin. Julkistetusta teoksesta saa pääsääntöisesti valmistaa muutaman kappaleen yksityistä käyttöä varten, mutta mm. tietokoneohjelmat muodostavat poikkeuksen tähän sääntöön – niitä ei tekijänoikeuslain 12 §:n mukaan saa kopioida edes yksityiseen käyttöön. Tekijänoikeuslain 11 § kieltää kopioiden valmistamisen myös sellaisesta teoskappaleesta, joka on tekijänoikeuslain vastaisesti valmistettu tai saatettu yleisön saataviin (esim. luvattomasti nettiin ladattu teos).

Tekijänoikeuslain 56 a §:n mukaan se, joka tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta valmistaa teoksesta kappaleen tai saattaa teoksen yleisön saataviin tekijänoikeuslain vastaisesti, syyllistyy tekijänoikeusrikkomukseen. Tekijänoikeusrikkomuksesta rangaistuksena on sakko. Tekijänoikeusrikkomukseksi ei kuitenkaan katsota tietokoneohjelman kopiointia yksityiseen käyttöön silloinkaan, kun kopiointi tapahtuu laittomasta lähteestä. Tietokoneohjelman yksityinen kopiointi on siis sinänsä kiellettyä, muttei rangaistavaa. Vaikka tietokoneohjelman lataaminen ei tulisi tekijänoikeusrikkomuksena rangaistavaksi kappaleen valmistamisen perusteella, on ladattaessa kuitenkin voinut tapahtua myös kiellettyä ohjelman saattamista yleisön saataviin (esim. vertaisverkot).

Vaikka ohjelman kopioiminen yksityiseen käyttöön ei olisikaan rikosoikeudellisessa mielessä rangaistavaa, tulee kyseeseen kuitenkin siviilioikeudellinen hyvitys- ja korvausvelvollisuus (tekijänoikeuslain 57 §). Teoksen luvaton käyttö on siis hyvitettävä tekijänoikeuden haltijalle, vaikkei kyse olisi tekijänoikeusrikoksesta tai –rikkomuksesta.

Tekijänoikeuslain 60 a § antaa tekijälle tai hänen edustajalleen mahdollisuuden saada sellaisen teleliittymän yhteystiedot, josta merkittävässä määrin saatetaan yleisön saataviin tekijänoikeudella suojattua aineistoa ilman tekijän suostumusta. Tekijänoikeuden haltija voi siis saada IP-osoitteen tietoonsa täysin laillisesti.

Yllä esitetty vastaus on yleisluontoinen ja annettu kysymyksessäsi antamiesi tietojen pohjalta. Yksityiskohtaisempaa neuvontaa tarjoaa Minilexin lakipuhelin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]