Olen muusikko ja säveltäjä. Esitän konserteissa omia sävellyksiäni. Osan sävellyksistä julkaisee piakkoin kanadalainen kustantaja (nuottijulkaisu).
Kustantajan lähettämässä sopimuksessa kaikki oikeudet luovutettaisiin kustantajalle. Säilyisikö minulla silloin kappaleen säveltäjänä oikeus itse esittää kappaletta julkisesti konserteissa ilman että maksan tekijänoikeuskorvauksia?

1 vastaus


Minilex

49 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Suomen tekijänoikeuslain mukaan ainoastaan tekijän moraaliset oikeudet, ovat sellaisia oikeuksia, joista hän ei voi sitovasti luopua. Moraalisia oikeuksia on oikeus saada nimensä ilmoitetuksi, kun teoksesta valmistetaan kappale tai se saatetaan yleisön saataviin. Teosta ei saa myöskään muuttaa sen taiteellista tai omalaatuisuutta loukkaavalla tavalla. Muutoin tekijänoikeudet on mahdollista luovuttaa kokonaankin, mikä tarkoittaisi myös kappaleen esittämistä.

Toisaalta, jos ehto tarkoittaisi todellakin sitä, ettet voisi omia kappaleitasi esittää omissa konserteissa, saattaisi kyseessä olla kohtuuton ehto. Tällöin olisi mahdollista riitatilanteessa sovitella ehtoa tai jättää se jopa kokonaan ottamatta huomioon. Kohtuuttomuutta arvioitaessa on otettava huomioon sopimuksen koko sisältö, osapuolten asema, sopimusta tehtäessä ja sen jälkeen vallinneet olosuhteet sekä muut seikat.

Kuitenkin Suomen tekijänoikeuslain mukaan milloin oikeus teoksen julkiseen esittämiseen luovutetaan, on luovutus voimassa kolme vuotta eikä se tuota yksinoikeutta. Jos voimassaoloaika on määrätty kolmea vuotta pitemmäksi ja yksinoikeudesta on sovittu, saa tekijä kuitenkin itse esittää teoksen tai luovuttaa esittämisoikeuden toiselle, mikäli oikeutta kolmen vuoden aikana ei ole käytetty.

On huomioitava myös, että olet tehdyn sopimuksen Kanadalaisen kustantajan kanssa ja Kanadan tekijänoikeuslaki saattaa olla erilainen. Sopimuksissa olisi aina hyvä määritellä kaikki ehdot mahdollisimman tarkasti. Sopimuksissa olisi hyvä myös määritellä, minkä maan lakia siihen sovelletaan ja missä mahdolliset riitatilanteet selvitetään (esimerkiksi Suomen käräjäoikeudessa). Näin ollen olisi hyvä sopia ja määritellä erikseen ja mahdollisimman tarkasti, mitä sopimuksen ”kaikki oikeudet” tarkoittaa. Mahdollisimman tarkalla sopimuksella vältetään turhat riitatilanteet. Itselleen epäsuotuisiin sopimusehtoihin ei kannata suostua, ei ainakaan ilman tarpeeksi hyvää korvausta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]