Minilex - Lakipuhelin

Osakeyhtiön konkurssimenettely

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Konkurssiin voidaan asettaa velallinen, joka ei kykene vastaamaan veloistaan. Konkurssiin voidaan asettaa myös oikeushenkilö eli esimerkiksi osakeyhtiö taikka kommandiittiyhtiö. Oikeushenkilö voidaan asettaa konkurssiin silloinkin, kun se on poistettu rekisteristä tai purettu. Konkurssiin asettamisesta päättää tuomioistuin velallisen tai velkojan hakemuksesta. Konkurssi on velallisen kaikkia velkoja koskeva maksukyvyttömyysmenettely, jossa velallisen omaisuus käytetään konkurssisaatavien maksuun. Velallisen eli osakeyhtiön omaisuus siirtyy konkurssin alkaessa velkojien määräysvaltaan. Tuomioistuin määrää pesänhoitajan, joka hallinnoi konkurssipesää esimerkiksi hoitamalla ja myymällä velallisen omaisuutta.

 

Kun kaupparekisteriin merkitty osakeyhtiö on asetettu konkurssiin, tuomioistuin lähettää tiedon tästä patentti- ja rekisterihallitukselle kaupparekisteriin merkittäväksi. Sama ilmoitusvelvollisuus pätee tuomioistuimen osalta silloinkin, kun konkurssi esimerkiksi perutaan tai määrätään raukeamaan.

 

Yhtiön omaisuus voidaan luovuttaa konkurssiin hallituksen päätöksen perusteella. Hallituksella ei ole kuitenkaan velvollisuutta luovuttaa ylivelkaista tai oman pääomansa menettänyttä osakeyhtiötä konkurssiin, koska ylivelkaisuus tai oman pääoman negatiivisuus ei välttämättä vielä osoita, että osakeyhtiö olisi maksukyvytön. Jos yhtiö on selvitystilassa, selvitysmiehet tekevät päätöksen konkurssista. Konkurssin aikana yhtiötä edustavat konkurssivelallisena hallitus ja toimitusjohtaja taikka ennen konkurssin alkamista valitut selvitysmiehet. Konkurssin aikana voidaan valita uusia hallituksen jäseniä tai uusia selvitysmiehiä.

 

Jos konkurssin päättyessä ei ole jäljellä omaisuutta tai konkurssissa on määrätty jäljellä olevan omaisuuden käytöstä, yhtiö katsotaan purkautuneeksi, kun lopputilitys konkurssissa on hyväksytty. Kun lopputilitys on hyväksytty, pesänhoitajan on viivytyksettä tehtävä ilmoitus tästä Oikeusrekisterikeskukselle.

 

Jos konkurssin päättyessä jäljellä on muuta kuin konkurssissa käytettäväksi määrättyä omaisuutta, hallituksen on viipymättä kutsuttava yhtiökokous koolle. Yhtiökokouksessa päätetään, jatketaanko osakeyhtiön toimintaa vai onko yhtiö asetettava selvitystilaan. Jos yhtiökokous päättää, että yhtiön toimintaa jatketaan, hallituksen on viipymättä tehtävä tästä ilmoitus rekisteröimistä varten. Yhtiön toimintaa ei voi kuitenkaan jatkaa, jos yhtiö on ollut selvitystilassa ennen omaisuuden luovuttamista konkurssiin. Jos yhtiö oli konkurssiin asetettaessa selvitystilassa, noudatetaan määräyksiä selvitystilan jatkamisesta. On mahdollista, että konkurssipesä kuitenkin jatkaa itsenäisesti osakeyhtiön liiketoimintaa osakeyhtiön sijasta.

 

Jos yhtiön konkurssi on päättynyt ja yhtiölle ilmaantuu uusia varoja, tehdään jälkiselvitys. Jälkiselvityksessä pesänhoitajalla on oikeus ilman eri määräystä suorittaa asiassa tarpeellisia toimenpiteitä. Pesänhoitajalla on oikeus ottaa pesän varoista kohtuullinen palkkio ja korvaus hänelle aiheutuneista tarpeellisista kustannuksista. Pesänhoitajan on laadittava toimenpiteistään selvitys. Selvitys tulee toimittaa niille velkojille, joita asia koskee, jollei se ole asian vähäisen merkityksen takia ilmeisen tarpeetonta.

 

Jos pesänhoitaja on estynyt suorittamasta jälkiselvitykseen kuuluvia toimenpiteitä tai pesän varojen vähäisyyden vuoksi on tarpeen, tuomioistuin voi konkurssiasiamiehen vaatimuksesta määrätä jälkiselvityksen tehtäväksi noudattaen soveltuvin osin, mitä julkisselvityksestä säädetään.

 

Lisää tietoa osakeyhtiön konkurssimenettelystä, konkurssista yleisesti tai julkisselvityksestä voi saada soittamalla Minilexin lakipuhelimeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]