Minilex - Lakipuhelin

Sosiaalinen yksityisyys on suojattua

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jokaisella on oikeus pitää omat ihmissuhteensa, harrastuksensa ja elämäntapansa omana tietonaan, jos niin haluaa. Tätä kutsutaan sosiaaliseksi yksityisyydeksi. Se määräytyy suhteessa ympäröivään maailmaan: yhteiskuntaan, yhteisöihin ja muihin ihmisiin.

Miten sosiaalinen yksityisyys sitten ilmenee laissa? Perinteisesti sitä on suojattu muun muassa rikoslain säännöksillä salakatselusta ja salakuuntelusta. Salakuuntelu tarkoittaa tietynlaista oikeudetonta toisten äänten kuuntelua teknisellä laitteella. Salakuuntelu edellyttää, että kuunneltavat eivät tarkoita ääniä ulkopuolisten tietoon, ja että kenenkään ulkopuolisen ei oleteta kuuntelevan. Tällainen olosuhde on esimerkiksi omassa kodissa tai hiljaisen kahvilan nurkkapöydässä.

Salakatselu taas tarkoittaa tietynlaista oikeudetonta katselua tai kuvaamista teknisellä laitteella. Siitä on selvästikin kyse, jos se tapahtuu kotirauhan suojaamassa tilassa, vessassa tai pukuhuoneessa. Salakatselua voi tapahtua myös esimerkiksi liikehuoneistossa, toimistossa tai virastossa, jos se loukkaa siellä olevan yksityisyyttä. Yksityisyyttä ei loukkaa kameravalvonta, josta ilmoitetaan avoimesti ja jota ei kohdenneta kehenkään.

Lisäksi jokaisella on oikeus pitää tieto omasta yksityiselämästään työnantajan tavoittamattomissa. Työnantajan on nimittäin lupa kysyä tai käsitellä vain työn kannalta aidosti tarpeellisia kysymyksiä. Esimerkiksi työhaastattelussa ei tule kysyä nuorelta naiselta, onko tämä raskaana tai aikooko hankkia lapsia. Lain mukaan tietoja tulee kerätä ensi sijassa työntekijältä tai työnhakijalta itseltään. Niiden kerääminen muualta, esimerkiksi internetistä Googlen avulla, edellyttää suostumusta.

Sosiaalista yksityisyyttä suojaa myös arkaluonteisten henkilötietojen erityinen suoja. Jos henkilörekisterissä on tietoja esimerkiksi henkilön terveydestä, sosiaalipalveluista tai seksuaalisesta suuntautumisesta, näitä tietoja saa käsitellä vain tietyissä tapauksissa ja erityisen huolellisesti.

Sosiaaliset suhteet, harrastukset ja vapaa-ajan tekemiset ovat tärkeä osa yksityisyyttä. Jos kaikki saisivat niistä tietoa vapaasti, ilman henkilön omaa suostumusta, niitä voitaisiin käyttää vahingoittamistarkoituksessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]