Minilex - Lakipuhelin

Laivanisännän vastuu - KKO:1999:107

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Oikeudenkäyntimenettely
    Asianosaisen kuuleminen
    Merilaki
    Vahingonkorvaus
    Kanavointi

Tapauksessa käräjäoikeus katsoi, että A ohjatessaan alusta oli laiminlyönyt seurata tutkaa riittävän huolellisesti ja suorittaa aluksen paikanmäärityksen riittävän tarkoin. A:n laiminlyönnistä johtuen oli törmännyt toiseen alukseen. Ohjaamossa ollut C menehtyi, ja B kärsi vakavia vammoja. Käräjäoikeus tuomitsi A:n hyvän merimiestaidon laiminlyönnistä, laivain yhteentörmäyksen estämiseksi annetun ohjeen rikkomisesta, kuolemantuottamuksesta ja vammantuottamuksesta ehdolliseen vankeusrangaistukseen. A velvoitettiin suorittamaan B:lle, C:n oikeudenomistajille sekä kansaneläkelaitokselle korvauksia.

Hovioikeus jätti käräjäoikeuden tuomion syyksilukemisen ja rangaistuksen osalta pysyväksi. Hovioikeus kuitenkin katsoi, että laivanisännän olisi kuullut olla vastuussa vahingonkorvauksista. Koska vastapuolet eivät pystyneet näyttämään toteen, etteivät ne voineet saada korvauksia laivanisännältä, hylkäsi hovioikeus korvausvaatimukset A:ta kohtaan ennenaikaisina.

Korkein oikeus tutki merilain säännöksiä, joiden mukaan laivanisäntä on, jollei merilaissa tai muualla laissa toisin säädetä, vastuussa vahingosta, jonka aluksen päällikkö, laivaväki, luotsi tai joku muu laivaväkeen kuulumaton henkilö, joka laivanisännän tai päällikön toimeksiannosta työskentelee aluksen lukuun, on toimessa tekemällään virheellä tai laiminlyönnillä aiheuttanut. Jos myös vahingonaiheuttaja on laivanisännän ohella vastuussa vahingosta, hän vastaa vain siitä määrästä, jota ei voida saada laivanisännältä.

Korkein oikeus totesi, että käräjäoikeuden tuomiosta ei ilmene sitä, että kysymystä siitä, ketä on pidettävä laivanisäntänä, olisi käsitelty käräjäoikeudessa. Samaa todettiin myös hovioikeuden tuomion osalta. Korkein oikeus totesi, että alempien oikeusasteiden olisi pitänyt tutkia tämä kysymys viran puolesta. 

Tästä johtuen korkein oikeus kumosi hovioikeuden ja käräjäoikeuden tuomiot vahingonkorvausten osalta, ja palautti asian käräjäoikeuden päätettäväksi. Korkein oikeus määräsi käräjäoikeuden tutkimaan palauttamisen syy, ja ottamaan sen omasta aloitteestaan uudelleen ratkaistavaksi.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]