Minilex - Lakipuhelin

Velkakirjan laadinta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velkakirjalla tarkoitetaan sellaista asiakirjaa, josta ilmenee velallisen velkasuhde velkojaa kohtaan. Velkakirja on syytä laatia huolellisesti mahdollisten ristiriitatilanteiden välttämiseksi.

Velkakirja voi olla tavallinen tai juokseva. Tavallisessa velkakirjassa velkoja jolle velka maksetaan yksilöidään ja velka sitoudutaan maksamaan tälle henkilölle. Tavallista velkakirjaa ei voi velkojan toimesta siirtää uudelle velkojalle ilman ilmoitusta velalliselle. Ellei ilmoitusta tehdä, vilpittömässä mielessä oleva – siis velkojan muutoksesta tietämätön – velallinen vapautuu velastaan vaikka hän maksaisi sen alkuperäiselle velkojalle.

Juoksevassa velkakirjassa velka maksetaan siinä määrätylle henkilölle, jollekin muulle määrätylle henkilölle tai haltijavelkakirjan ollessa kyseessä sille henkilölle, jolla velkakirja on hallussa. Velkakirjan haltijana pidetään aina sitä henkilöä joka pitää velkakirjaa hallussaan, ellei velkakirjassa ole määritelty velkojaa. Velkakirjassa mainittu velkoja voi kuitenkin määrätä tilalleen uuden velkojan, hän taas uuden velkojan ja niin edelleen.

Lähtökohtaisesti velkakirjasta tulee ilmetä velan kokonaismäärä ja sen takaisinmaksuvelvollisuus eli velan lyhennyserät sekä maksuaikataulu. Velkakirjan tarkoituksena on tietysti toimia todisteena velasta, mutta siinä myös sovitaan velan takaisinmaksusta, eli velallinen sitoutuu maksamaan velkaansa takaisin velkakirjassa määritellyin ehdoin ja sen mukaisessa aikataulussa.

Koska varsinkin suurempiin ja pidempikestoisiin velkoihin liittyy helposti ristiriita- ja epäselvyystilanteita kannattaa velkakirjan laatimiseen panostaa. Huolellisesti ja yksityiskohtaisesti laadittu velkakirja voi helpottaa monia mahdollisia hankaluuksia tulevaisuudessa. Esimerkiksi velan lyhennysaikataulusta, velalle kertyvästä korosta ja siitä, miltä osin maksut lyhentävät alkuperäistä velkaa ja miltä osin korkoa kannattaa sopia velkakirjassa tarkasti.

Koska yksityiskohtaisen velkakirjan laadinnassa tulee ottaa huomioon useita eri seikkoja, on velkakirjan laadinnassa useimmiten syytä käyttää apuna lakimiestä mahdollisten ongelmatilanteiden ja epäselvyyksien välttämiseksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]