Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistörasitteen perustaminen ja muuttaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistölle voidaan perustaa vain laissa määriteltyjä rasitteita. Kiinteistörasite voidaan perustaa esimerkiksi talousvesijohdon perustamista, viemärijohdon sijoittamista, puhelin- tai sähköjohdon sijoittamista, kulkuneuvon säilyttämistä, maa-ainesten ottamista ja tietyissä tapauksissa kulkuyhteyden perustamista varten.

Rasitetulla kiinteistöllä on pääsääntöisesti oikeus saada korvaus rasiteoikeuden perustamisesta. Viranomainen määrää korvauksen viran puolesta.

Sen lisäksi, että rasitteen on perustuttava lakiin, sen perustamiselle on asetettu lisäedellytyksiä. Rasitteen on ensinnäkin perustuttava asianosaisten sopimukseen. Poikkeustapauksissa rasite voidaan perustaa ilman sopimusta pakkorasitteena. Rasitteen on lisäksi oltava tarpeellinen ja edistettävä kiinteistön tarkoituksenmukaista käyttöä. Siitä ei myöskään saa aiheutua huomattavaa haittaa rasitetulle kiinteistölle eikä se saa vaikeuttaa asemakaavan toteutumista.

Rasiteoikeutta voidaan siirtää tai myöhemmin muuttaa. Muuttamisen edellytyksenä on osapuolten sopimus, mutta tietyissä tapauksissa muuttaminen voidaan suorittaa ilman sitäkin. Tällöin edellytyksenä on, että rasitteesta aiheutuva haitta poistuu tai vähenee tai rasitetta voidaan käyttää tarkoituksenmukaisemmin, eikä muuttamisesta aiheudu kenellekään huomattavaa haittaa. Rasiteoikeuden muuttaminen asemakaava-alueella ei saa vaikeuttaa asemakaavan toteutumista. Rasiteoikeuden haltijalla on oikeus korvaukseen rasiteoikeuden muuttamisen aiheuttamasta menetyksestä.

Rasiteoikeus voidaan poistaa, jos sen edellytykset eivät enää ole voimassa tai se ei muuten enää ole välttämätön.

Maa-ainesten ottamisoikeus on rasiteoikeus. Kiven, soran, hiekan, saven ja mullan ottamiseen on oltava maa-aineslain mukainen lupa. Maa-aineslupa on määräaikainen ja se on voimassa korkeintaan kymmenen vuotta. Lupaa ei tarvita, jos aineksia otetaan omaa tavanomaista kotitarvekäyttöä varten asumiseen tai maa- ja metsätalouteen. Mikäli kotitarveotto on yli 500 m3, tulee asiasta ilmoittaa. Maa-ainesten kotitarveotto muuttuu luvanvaraiseksi, kun maa-aineksia ryhdytään myymään.



Lupaa haetaan kirjallisesti lupaviranomaiselta. Hakemukseen liitetään ottamissuunnitelma, josta ilmenee mm. ottamisalueen kuvaus, selvitys pohjavesiolosuhteista ja pohjaveden havaintopaikoista, ympäristöhaittojen vähentämistoimista sekä ottamisalueen jälkihoidosta. Maa-aineksia ei saa ottaa niin, että siitä aiheutuu luonnon merkittävien kauneusarvojen tai erikoisten luonnonesiintymien tuhoutumista, huomattavia vahingollisia muutoksia luonnonolosuhteissa tai tärkeän tai muun vedenhankintakäyttöön soveltuvan pohjavesialueen veden laadun tai antoisuuden vaarantumista, jollei siihen ole saatu vesilain mukaista lupaa.

Alueelle, jolle on laadittu asemakaava tai oikeusvaikutteinen yleiskaava, on varmistuttava, ettei ottaminen vaikeuta alueen käyttämistä kaavassa varattuun tarkoitukseen eikä turmele kaupunki- tai maisemakuvaa.



 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]