Minilex - Lakipuhelin

Finanssivalvonta on finanssimarkkinoiden toimintaa valvova viranomainen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Finanssivalvonta (Fiva) on rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen eli se valvoo pankkeja, vakuutus- ja eläkeyhtiöitä, sijoituspalveluyrityksiä, rahastoyhtiöitä ja pörssiä. Entisten Rahoitustarkastuksen ja Vakuutusvalvontaviraston tehtävät siirtyivät Finanssivalvonnalle (Fiva) 1.1.2009. Finanssialan toimintaa rahoittaa pääasiallisesti sen alaiset valvottavat tahot, mutta pieni osa rahoituksesta tulee Suomen Pankilta. Finanssivalvonta sijaitsee Helsingissä ja työllistää noin 200 henkilöä. Finanssivalvonnan on noudatettava sen valvontatehtäviä hoitaessaan sitä koskevaa lainsäädäntöä, omia sääntöjään ja strategioitaan sekä tarkasteltava valvontakohteitaan niistä kerätyn tiedon perusteella.

Finanssivalvonta toimii hallinnollisesti Suomen Pankin yhteydessä. Päätöksenteossaan se on kuitenkin itsenäinen. Finanssivalvonta toteuttaa tehtäväänsä, eli finanssimarkkinoiden toiminnan valvontaa, esimerkiksi myöntämällä toimilupia finanssimarkkinoilla toimiville ja rekisteröimällä näitä, valvomalla rahoitusvälineiden saattamista julkisen kaupankäynnin kohteiksi ja itse niillä tapahtuvaa kaupankäyntiä sekä valvomalla sitä, että finanssimarkkinoilla toimivat yhteisöt noudattavat kansainvälisiä tilinpäätösstandardeja. Lisäksi Finanssivalvonnalla on myös lainsäädännöllinen tehtävä, sillä se osallistuu finanssimarkkinoita koskevan lainsäädännön valmisteluun ja antaa asiantuntijalausuntoja. Se toimii myös yhteistyössä muiden Euroopan Unionin jäsenmaiden finanssivalvontaviranomaisten kanssa muun muassa rahanpesun ja terrorismin rahoituksen estämiseksi.

Valvonnan tarkoituksena on tunnistaa markkinoilla ilmenevät ongelmat ennaltaehkäisevästi tai mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta pystytään takaamaan finanssimarkkinoiden vakaus ja luottamus kyseisillä markkinoilla. Valvottavat tahot ovat kuitenkin ensisijaisesti vastuussa toiminnastaan, sillä niiden on toimittava finanssimarkkinoita koskevien lakien ja muiden säännösten mukaisesti. On tietysti yleisen edun mukaista, että markkinoilla toimivien tahojen riskienhallintajärjestelmät ja muut prosessit ovat tätä tavoitetta edistäviä. Finanssivalvonnalla on myös rahanpesua ja terrorismin rahoitusta estävä merkitys. Finanssivalvonnan valvottavilla kohteilla on laaja tiedonantovelvollisuus ja siksi valvottavien palveluksessa työskentelevien onkin ehdotonta tietää, että tämä laillinen vaatimus saattaa eräissä tapauksissa koskea myös heitä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]