Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
756 vastausta
Laki on säätänyt ulosoton kohteeksi joutuneen suojaksi tiettyjä ulosmittauskieltoja. Nämä ulosmittauskiellot koskevat tiettyjä varallisuuseriä, joita ulosottokaaren mukaan ei siis saa ulosmitata velalliselta. Ulosmitata ei saa kyseisen lain mukaan muun muassa valtiolta saatua korvausta, joka suoritetaan vapauden menetyksen johdosta kärsimyksestä tai kuluista.
Ulosmittauskielto on voimassa kaksi vuotta varojen saamisesta. Edellytyksenä kiellon voimassaololle kuitenkin on, että velallinen on pitänyt varat erillään tai voi esittää niitä koskevan kirjanpidon tai vastaavan selvityksen. Varat eivät näin ollen saa sekoittua velallisen muihin varoihin, vaan niiden tulee olla yksilöitävissä.
Ulosottomiehen tulee oikaista samassa ulosottoasiassa tehty toimi tai päätös, jos se perustuu selvästi virheelliseen tai puutteelliseen selvitykseen taikka ilmeisen väärään lain soveltamiseen (asiavirheen oikaisu). Itseoikaisu voidaan tehdä asianosaisen pyynnöstä tai ulosottomiehen omasta aloitteesta. Ulosottomiehen on tehtävä oikaisu viipymättä virheen havaitsemisen jälkeen.
Varsinainen muutoksenhakukeino ulosottomiehen päätökseen on valitus. Muutosta haetaan valittamalla siltä käräjäoikeudelta, jonka tuomiopiirissä täytäntöönpanotoimi on suoritettu. Ulosottovalituksia käsittelevät käräjäoikeudet on lueteltu ulosottokaaressa, kuin myös tarkemmat ohjeet muutoksenhakuun. Määräaika valituksen tekemiseen on kolme viikkoa. Valitusaika alkaa kulua tietyissä laissa määritellyissä tapauksissa toimitushetkestä (esimerkiksi huutokaupassa), taikka sitten siitä päivästä, jona asianomainen on saanut tiedon toimesta tai päätöksestä.
Valituskirjelmä on toimitettava toimen tai päätöksen tehneen ulosottomiehen kansliaan viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä. Valituskirjelmä saadaan toimittaa kirjallisesti tai sähköisenä viestinä. Jos valitus myöhästyy, valitusoikeus menetetään.
Ulosottomies saa oikaista myös valituskirjelmässä tarkoitetun toimen tai päätöksen, jos kyse on asiavirheestä, joka perustuu selvästi virheelliseen tai puutteelliseen selvitykseen taikka ilmeisen väärään lain soveltamiseen.