Minilex - Lakipuhelin

Tuomioistuimen toimivalta lapsen huoltoasiassa - KKO:1987:82

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • tuomioistuimen toimivalta
    Lapsen huolto
    oikeuspaikka

Oulun kaupungin sosiaalilautakunta oli ottanut A:n huostaan 9.9.1981. A oli asunut Haapajärven kaupungissa sijaisperheessä vuodesta 1982 ja oli äidin kuoleman vuoksi vuonna 1985 jäänyt ilman huoltajaa. Sosiaalilautakunta esitti Oulun raastuvanoikeudelle jättämässään hakemuksessa, että A:n huolto uskotaan sijaisperheen vanhemmille ja taloudellisten asioiden hoito Oulun kaupungin virkaholhoojalle.

Raastuvanoikeus totesi, että A:n kotipaikkana on pidettävä Haapajärveä, jossa tämä on tosiasiallisesti asunut vuodesta 1982 lähtien. Oulun raastuvanoikeus ei siten ole asiassa toimivaltainen, vaan asia on laitettava vireille sen tuomiopiirin tuomioistuimessa, johon Haapajärvi kuuluu.

Hovioikeus ei muuttanut raastuvanoikeuden päätöstä. Korkein oikeus totesi, että väestökirjalain mukaan huostaanotetulla lapsella on kotipaikka siinä kunnassa, jonka sosiaalilautakunnan huostassa hän on. Kyseisen lain säännöksiin ei ole kuitenkaan viitattu lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annetussa laissa, vaan A:n kotipaikkana on pidettävä Haapajärven kaupunkia.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]