Minilex - Lakipuhelin

Mallin rekisteröimisen edellytykset - KKO:1990:90

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Mallioikeus

Henkilö A oli rekisteröinyt itselleen korvakorun koukkua koskevan mallin. Yritys B vaati rekisteröinnin kumoamista raastuvanoikeudessa sillä perusteella, etteivät mallin rekisteröinnin edellytykset täyttyneet. B:n mukaan rekisteröinnin kohteena ei niinkään ollut mallioikeuslain mukainen tuotteen tai sen osan ulkomuoto, vaan koukun toimintamekanismi, joka ei voi saada suojaa. Lisäksi malli ei B:n mukaan ollut lain edellyttämällä tavalla uusi, vaan muut valmistajat käyttivät koruissaan samankaltaisia koukkuja.

Käräjäoikeus hylkäsi B:n nostaman kanteen, koska se katsoi jääneen näyttämättä, ettei kyseessä ollut uusi malli. Koukun ulkomuoto oli mallina rekisteröitävissä. Vastaavin perustein hovioikeus katsoi, että korvakorun koukku saattoi nauttia mallioikeussuojaa.

Korkein oikeus ei muuttanut hovioikeuden päätöstä. Korvakorun koukun ulkomuoto saattoi kuulua mallioikeussuojan piiriin, ja A:n suunnitteleman koukun luominen oli edellyttänyt luovaa panosta. Korvakorun koukun käyttötarkoitus rajoittaa suunnittelijan valinnanmahdollisuuksia jonkin verran, mutta oikeus katsoi koukun ulkomuodon kuitenkin olevan uusi verrattuna aiempiin korvakorujen koukkuihin.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa