Minilex - Lakipuhelin

Mallin uutuus - KKO:1987:95

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Mallioikeus

Henkilö A:ta vastaan oli nostettu syyte koskien henkilön B:n rekisteröimän soutuveneen mallioikeuden loukkausta. A oli kuitenkin sitä mieltä, ettei B:n mallia olisi alkujaankaan tullut rekisteröidä, koska mallilta puuttui mallin rekisteröimisen edellytyksenä oleva uutuus. A:n mukaan veneenrakennuksessa on aiemminkin luotu B:n mallin kaltaisia veneitä, joten malli ei olennaisesti eronnut jo aiemmin tunnetuksi tulleista malleista.

Raastuvanoikeus katsoi, ettei B:n lasikuidusta valmistettu venemalli ollut sama kuin aiemmin tunnetuksi tulleet puuvenemallit. Veneen käyttötarkoitus toki rajoitti suunnittelijan valinnanmahdollisuuksia, mutta mallin katsottiin olevan uusi. Hovioikeus ei muuttanut raastuvanoikeuden päätöstä.

Korkein oikeus päätyi toisenlaiseen ratkaisuun. Vaikka B:n suunnittelema vene oli valmistettu uudenlaisesta materiaalista, oli suunnittelutyön pohjana ollut perinteisen soutuveneen ulkomuoto. B:n tekemä suunnittelutyö nähtiin lähinnä tunnetuksi tulleiden soutuvenemallien funktionaalisten ominaisuuksien paranteluksi, joka ei merkittävästi vaikuttanut veneen ulkomuotoon. Koska mallioikeus suojaa tuotteen ulkomuotoa eikä sen käyttöominaisuuksia, ei malli ollut rekisteröitävissä.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]