Minilex - Lakipuhelin

Mallin uutuus - KKO:1982-II-38

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Mallioikeus
    Mallin rekisteröinnin kumoaminen

Henkilö B oli rekisteröinyt mallina pyöreän pöytäliinan ja tarjoiluliinan, joissa oli reunakanttaus ja geometrinen kuviointi. Henkilö A vaati raastuvanoikeudessa rekisteröinnin kumoamista rekisteröidyltä mallilta edellytettävän uutuuden puuttumisen perusteella. A esitti, että niin liinojen materiaali, pyöreä muoto, kanttaus kuin geometrinen kuosikin olivat tulleet jo aiemmin tunnetuiksi.

Raastuvanoikeus kumosi mallin rekisteröinnin, sillä se piti mallia tavanomaisena ja jo aiemmin tunnetuksi tulleena. Pöytäliinan ja tarjoiluliinan käyttötarkoitus rajoitti suunnittelijan mahdollisuuksia tehdä uudenlaisia luovia valintoja, ja liinojen kuviointikin oli varsin tavanomainen. Hovioikeus ei muuttanut raastuvanoikeuden tuomiota.

Myös korkein oikeus päätyi siihen tulokseen, etteivät pöytäliinan ja tarjoiluliinan mallit täyttäneet mallille asetettua uutuuden vaatimusta. Asiassa esitetyt aiemmat mallit eivät olleet täysin samanlaisia kuin B:n rekisteröimät mallit, mutta geometrisista perusmuodoista muodostettu kuviointi ei oikeuden mielestä osoittanut suunnittelijan luovaa työpanosta. Värivalinnat, kudonta ym. muut liinojen ominaisuudet eivät muuttaneet kokonaisvaikutelmaa niin, että malleja olisi voitu pitää uusina.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]