Minilex - Lakipuhelin

Asevelvollisuudesta kieltäytyminen - KKO:2015:82

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Ne bis in idem
    Asevelvollisuudesta kieltäytyminen

Korkeimman oikeuden tapauksessa KKO:2015:82 oli kyse asevelvollisuudesta kieltäytymisestä. Tapauksessa Kanta-Hämeen käräjäoikeus oli hylännyt lainvoimaisesti A:ta vastaan nostetun syytteen asevelvollisuudesta kieltäytymisestä. Käräjäoikeus katsoi, että A:lla olisi Jehovan todistajana ollut oikeaan aikaan tehdyllä hakemuksella oikeus saada lykkäystä asevelvollisuuden suorittamisesta. A ei ollut erehdyksen takia tehnyt hakemusta ennen kuin hän oli täyttänyt 25 vuotta. Käräjäoikeus katsoi, ettei A ollut tahallaan ilman syytä kieltäytynyt asevelvollisuudesta. A määrättiin aloittamaan asepalvelus uudelleen, mutta saapuessaan palvelukseen A kieltäytyi palveluksesta. A perusteli kieltäytymistään Jehovan todistajien jäsenyydellä. Syyttäjä nosti uuden syytteen A:ta vastaan ja käräjäoikeus tutkin asian. Käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi syytteen, koska käräjäoikeus katsoi, että aikasemmalla tuomiolla on hylätty samanlainen syyte, eikä oikeudenkäyntiaineistossa ollut esitetty mitään sellaista uutta seikkaa, jonka vuoksi asian ratkaisemisen perusteena olevia seikkoja olisi voitu arvioida toisella tavalla kuin aiemmin. Syyttäjä valitti asiasta hovioikeuteen, joka tuomitsi A:n asevelvollisuudesta kieltäytymisestä 172 päiväksi vankeuteen. Korkeimmassa oikeudessa oli kyse siitä, tulisiko syyte jättää tutkimatta Ne bis in idem -kiellon perusteella.

A valitti hovioikeuden päätöksestä Korkeimpaan oikeuteen ja vaati syytteen hylkäämistä sekä rangaistuksesta vapauttamista. Syyttäjä puolestaan vaati valituksen hylkäämistä. Korkeimman oikeuden tuli ensimmäiseksi ratkaista olisiko syyte tullut jättää tutkimatta ne bis in idem -kiellon vuoksi. Ne bis in idem -kielto tarkoittaa sitä, että ketään ei saa saman valtion tuomiovallan nojalla tutkia uudelleen tai rangaista rikoksesta, josta hänet on jo lopullisesti vapautettu tai tuomittu syylliseksi kyseisen valtion lakien ja oikeudenkäyntimenettelyn mukaisesti. Tässä tapauksessa kyse oli siis siitä, estikö aikaisempi asevelvollisuudesta kieltäytymistä koskevan syytteen hylkääminen syytteen tutkimisen. Korkeimman oikeuden mukaan asevelvollisuudesta kieltäytymistä koskevissa asioissa tulee tapauskohtaisesti harkita sitä, onko kieltäytymistä pidettävä eri tekona vai ei. Korkein oikeus katsoi, että A:n teoilla oli eroavaisuuksia, mutta myös samanlaisia piirteitä. Korkein oikeus kuitenkin katsoi, että A ei ollut voinut ikänsä vuoksi kummankaan syytteen tarkoittamana tekoaikana saada hakemuksestaan Jehovan todistajana lykkäystä ja siten vapautusta asevelvollisuudesta. Kieltäytyminen oli molempina kertoina johtunut samasta uskonnollisesta perusteesta. Korkein oikeus katsoi, että keskeisiä tosiseikkoja on jo kertaalleen arvioitu käräjäoikeudessa ja asiasta on annettu lainvoimainen tuomio. Näin ollen Korkein oikeus päätyi siihen ratkaisuun, että A:han kohdistettua syytettä ei olisi tullut tutkia, koska se kuuluu ne bis in idem -kiellon piiriin. Korkein oikeus kumosi hovioikeuden tuomion ja päätti, että syyte jätetään tutkimatta ja A vapautetaan rangaistuksesta.

Korkeimman oikeuden tuomio osoittaa, että ne bis in idem -kielto koskee myös tutkittavaksi ottamista, eikä ainoastaan tuomiota. Voidaan myös päätellä, että tällainen samaan syyhyn perustuva kieltäytyminen kuuluu kiellon piiriin, vaikka kyse olisi eri aikaan annetusta palvelusmääräyksestä.

 


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]