Minilex - Lakipuhelin

Yhteisalueen jaossa voidaan käyttää lunastusmenettelyä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yhteisellä alueella tarkoitetaan kahdelle tai useammalle kiinteistölle kuuluvaa yhteisaluetta. Yhteisiä alueita voivat olla esimerkiksi yhteiset vesialueet, yhteismetsät tai yhteiset maa-alueet. Yhteisen alueen jakaminen suoritetaan lähtökohtaisesti jakamalla alue osakkaiden omistamien osuuksien mukaisesti. Pääsääntöisesti yhteisomistuksen purkamisessa käytetään halkomistoimitusta. Jakaminen on kuitenkin mahdollista toimittaa myös lunastusmenettelyllä.

Yleisenä jaon edellytyksenä on, ettei siitä aiheudu kenellekään osakkaista merkittävää haittaa. Vesialueiden jaossa on kuitenkin asetettu tiettyjä lisäedellytyksiä. Osuuden erottaminen voidaan toimittaa vain erityistä käyttöä varten tai muuten painavasta syystä. Tällainen erityinen käyttö voi olla esimerkiksi kalankasvattamoaltaan perustaminen osakkaan osuudelle. Lisäksi yhteisellä alueella sijaitsevaa koskea ei lähtökohtaisesti saada jakaa.

Jakamista on oikeutettu hakemaan yhteisen alueen osakas. Yhteisen alueen jako voidaan toimittaa myös lunastusmenettelyllä. Se soveltuu erityisesti pienten alueiden erottamiseen yhteisestä alueesta. Lunastusmenettely soveltuu koko yhteisomistuksen tai vain tietyn osuuden lunastamiseen. Lunastamaan ovat oikeutettuja osakkaat sekä myös sellainen tila, joka ei ole yhteisalueen osakas. Vesialueen jakoon ei voida lainkaan käyttää lunastusmenettelyä.

Edellytyksenä lunastusmenettelylle on, että lunastettavaa osuutta voidaan käyttää tarkoituksenmukaisesti vain siihen rajoittuvien tilojen yhteydessä tai että lunastettava maa-alue on vähäarvoinen. Lisäksi edellytetään, etteivät tilusvaihto tai eräät muut tiluksiin liittyvät toimenpiteet antaisi tyydyttävää ratkaisua jakoon.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa