Minilex - Lakipuhelin

Yhteinen niskoittelu sotilasrikoksena

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yhteinen niskoittelu täyttää niskoittelun tunnusmerkit, mutta tässä tapauksessa sotilaat kieltäytyvät käskyjen tottelusta yhdessä. Käskyn on voinut antaa esimies tai samantyyppistä tehtävää hoitava sotilas, eli esimiesasemassa oleva henkilö. Niskoittelua on, mikäli sotilas kieltäytyy suoran esimiehen, tai vartio-, päivystys-, järjestyspartio- tai poliisitehtävää suorittavan sotilaan palveluksessaan antamaa käskyä tahallaan. Mikäli annettu käsky olisi johtanut selkeästi lainvastaiseen toimintaan, tai palvelusvelvollisuuden vastaiseen tekoon, ei kyseessä ole niskoittelu. Annetun käskyn tulee kuitenkin olla ilmeisesti vastoin määräyksiä tai lakia, jotta sen noudattamisesta voisi välttyä.

Mikäli käskyjä ei noudateta ja jonka jälkeen niskoittelijat uhkaavat väkivallalla käskynantajaa, on kyseessä esimiehen väkivaltainen vastustaminen, tai sen törkeä muoto, joka on vakavampi rikos. Niskoittelussa ei tarvitse olla yhteisymmärrystä ollakseen yhteisenä niskoitteluna rangaistava. Mutta mikäli tilanne äityy vakavammaksi rikokseksi, täytyy tekijöillä olla yhteisymmärrys teon lainvastaisesta luonteesta.

Jokainen rikokseen osallinen tuomitaan erikseen kurinpitorangaistukseen tai vankeuteen 14 päivästä 2 vuoteen. Tekijöille tuomitaan kullekin oma rangaistus, joka mitataan heidän tekojensa mukaan. Mikäli yksi tekijöistä on ollut selkeästi johtoroolissa, tulee hänen rangaistuksensa olemaan kovempi muiden rangaistuksiin verrattuna.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]