Minilex - Lakipuhelin

Tuottamuksellinen vartiorikos

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vartiorikokset vaativat sotilaalta tahallisuutta, huolimaton teko on tällöin säädetty erikseen rangaistavaksi. Tuottamuksellinen vartiorikos koskee samojen määräysten rikkomista kuin muutkin saman rikoksen muodot. Toisin sanoen rangaistavuus edellyttää, että sotilas rikkoo tai jättää täyttämättä palvelukseen kuuluvan velvollisuuden tai palvelusta tai sotilaallista järjestystä koskevan ohjesäännöllä tai muulla tavoin annetun määräyksen. Mikäli sotilas siis jää saapumatta määrätylle vartio- tai päivystyspaikalle tahattomasti, esimerkiksi unohduksen tai väärän kalenterimerkinnän takia, voidaan hänet tuomita tuottamuksellisesta vartiorikoksesta. Sama tilanne on, mikäli sotilas poistuu tahattomasti paikalta, esimerkiksi tietämättä vartiokierroksella tehtäviä rajoja ja tällöin poistuu tahattomasti vartiopaikalta, voidaan sotilas tuomita tuottamuksellisesta vartiorikoksesta.

Sotilaallinen toiminta edellyttää käskyjen ja määräysten mukaista toimintaa, joten näiden rikkomisesta voidaan rangaista rikosoikeudellisesti. Määräyksenä asetettu vartiokierroksen tekemättä jättäminen voidaan tuomita vartiorikoksena. Mikäli tehtävästä vartiokierroksesta sotilas ei ole ollut selvillä, voidaan hänet katsoa syylliseksi tuottamukselliseen vartiorikokseen.

Tuottamuksellisesta vartiorikoksesta rangaistaan kurinpitorangaistuksella tai vankeudella enintään kolmeksi kuukaudeksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]