Minilex - Lakipuhelin

Virkamiehen esteellisyys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Virkamiehen esteellisyys liittyy hallintotoiminnan puolueettomuuteen. Kun tarkastellaan viranomaisen toiminnan puolueettomuutta ja objektiivisuutta, nousevat esiin esteellisyyssäännökset. Esteellisyys eli jääviys tulee kyseeseen yleensä sellaisissa tilanteissa, joissa virkamies ja käsiteltävänä oleva asia tai asianosaiset ovat niin kiinteässä suhteessa keskenään, että puolueettomuuden ja riippumattomuuden voidaan katsoa horjuvan.

Esteellinen virkamies ei saa siis osallistua asian käsittelyyn. Hän ei saa olla myöskään läsnä asiaa käsiteltäessä.

Ensimmäinen esteellisyystilanne on kyseessä silloin, kun virkamies tai hänen läheisensä on asianosaisena asiassa. Tätä perustetta kutsutaan asianosaisjääviksi. Asianosainen on se, jonka oikeutta, velvollisuutta tai etua asia koskee. Virkamies on asianosaisjääviyden perusteella esteellinen esimerkiksi myöntämään ajokortin lapselleen tai puolisolleen.

Toiseksi virkamies voi olla esteellinen asiassa, jossa hän tai hänen läheisensä avustaa taikka edustaa asianosaista tai sitä, jolle asian ratkaisusta on odotettavissa erityistä hyötyä tai vahinkoa. Tällaisen avustus- ja edustusjäävin syntymiseen riittää siis jo se, että virkamiehen läheinen toimii avustajana tai edustajana asiassa. 

Mikäli asian ratkaisusta on odotettavissa erityistä hyötyä tai vahinkoa virkamiehelle tai hänen läheiselleen, on kyseessä intressijäävi, ja virkamies jälleen esteellinen asiassa. Edellytyksenä on, että hyöty tai vahinko on luonteeltaan erityistä, esimerkiksi tuntuvaa taloudellista hyötyä. 

Virkamiehen esteellisyyden aiheuttaa myös se, että hän on palvelussuhteessa tai käsiteltävään asiaan liittyvässä toimeksiantosuhteessa asianosaiseen tai siihen, jolle asian ratkaisusta on odotettavissa erityistä hyötyä tai vahinkoa. Esteellisyys tällaisessa tilanteessa on niin sanottua palvelussuhde- ja toimeksiantojääviyttä. Palvelussuhde tarkoittaa virka-, työ- ja toimisuhdetta, kun taas toimeksiantosuhde syntyy esimerkiksi sillä perusteella, että asianosainen hankkii taloudellista, hallinnollista tai oikeudellista asiantuntijapalvelua virkamieheltä. 

Niin sanottu yhteisöjäävi toteutuu silloin, kun virkamies tai hänen läheisensä toimii hallituksen, hallintoneuvoston tai niihin rinnastuvan toimielimen jäsenenä taikka toimitusjohtajana tai sitä vastaavassa asemassa sellaisessa yhteisössä, säätiössä, valtion liikelaitoksessa tai laitoksessa, joka on asiassa asianosainen tai jolle asian ratkaisusta on odotettavissa erityistä hyötyä tai vahinkoa. 

Jos virkamies tai hänen läheisensä kuuluu viraston tai laitoksen johtokuntaan tai siihen rinnastettavaan toimielimeen ja asia liittyy tämän viraston tai laitoksen ohjaukseen ja valvontaan, on kyseessä ohjaus- ja valvontajäävi. 

Niin kutsuttu esteellisyyden yleislauseke varmistaa sen, että virkamiehen esteellisyys voi tulla arvioitavaksi myös muissa kuin edellä mainituissa tilanteissa, mikäli luottamus hänen puolueettomuuteensa muusta erityisestä syystä vaarantuu.

Virkamies ratkaisee itse esteellisyytensä. Kysymys esteellisyydestä on ratkaistava viipymättä, ja esteellisen virkamiehen tilalle on myös viipymättä määrättävä esteetön virkamies. Mikäli kyseessä on sellainen kiireellinen asia, jonka ratkaisuun esteellisyys ei voi vaikuttaa, saa virkamies käsitellä asian.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]