Minilex - Lakipuhelin

Milloin tuomari on esteellinen käsittelemään asian?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tuomarin esteellisyydestä säädetään oikeudenkäymiskaaressa. Tuomarin esteellisyyssäännöksiä sovelletaan kaikkiin ratkaisun tekemiseen osallistuviin tai siinä avustaviin henkilöihin, eli tuomareiden lisäksi myös muuhun tuomioistuimen jäseneen, esittelijään, pöytäkirjanpitäjään ja sellaiseen henkilöön, joka tuomioistuimessa ratkaisee asian tai voi olla läsnä asiaa ratkaistaessa.

Esteellisyyssäännösten tarkoituksena on ensinnäkin turvata se, että yksittäinen asia todella käsitellään puolueettomasti. Toiseksi esteellisyyssäännösten tarkoituksena on ylläpitää asianosaisten ja yleisön luottamusta tuomioistuinten puolueettomuuteen. Ei ole riittävää, että tuomari suhtautuu asiaan puolueettomasti, vaan hänen tulee myös näyttää puolueettomalta ulospäin. Mikä tahansa seikka tai epäilys ei kuitenkaan tee tuomaria esteelliseksi, vaan puolueettomuuden vaarantumisen täytyy olla objektiivisesti arvioiden perusteltua.

Tuomioistuimen on itse kontrolloitava jäsentensä esteettömyys, mutta tuomioistuimen ei kuitenkaan tarvitse tehdä oikeudenkäyntiaineistoa laajempia tutkimuksia esteellisyyskysymyksessä. Myös asianosaiset voivat tehdä esteellisyysväitteen, joka on perusteltava. Jos tuomioistuimen jäsen todetaan esteelliseksi, hän ei saa toimia jutussa tuomarina, ovatpa asianosaiset esteellisyydestä mitä mieltä tahansa. Asianosaiset eivät siis voi edes sopimuksin syrjäyttää esteellisyyssäännöksiä, sillä säännöksillä turvataan myös yleistä luottamusta tuomioistuimiin ja niiden puolueettomuuteen.

Tuomari voi olla esteellinen esimerkiksi silloin, jos tuomari tai hänen läheisensä on esimerkiksi asianosaisena, avustajana tai todistajana asiassa taikka jos ratkaisusta olisi odotettavissa tuomarille tai hänen läheiselleen erityistä hyötyä tai vahinkoa (osallisuus- ja intressijäävi). Tuomari voi olla esteellinen myös esimerkiksi, jos hän tai hänen läheisensä on yhteisön, säätiön tai julkisoikeudellisen laitoksen tai liikelaitoksen hallituksessa, hallintoneuvostossa tai vastaavassa toimielimessä (yhteisöjäävi).

Myös erityinen suhde asianosaiseen voi tehdä tuomarin esteelliseksi. Tuomari ei voi esimerkiksi käsitellä sellaista asiaa, jossa asianosainen on tuomarin tai tuomarin läheisen vastapuolena jossain toisessa oikeudenkäynnissä taikka tuomarilla on palvelussuhteen perusteella tai muuten sellainen suhde asianosaiseen, että se vaarantaa hänen puolueettomuutensa. Tuomarin tekee esteelliseksi myös se, jos hän on jo käsitellyt asiaa toisessa tuomioistuimessa, viranomaisessa taikka välimiehenä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]