Minilex - Lakipuhelin

Esteellisyys kuntalain mukaan

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kunnan toimintaa koskevia esteellisyys- eli jääviyssäännöksiä on sekä kuntalaissa että hallintolaissa. Esteellisyyssäännösten lähtökohtana on kunnan toimintaan kuuluvien asioiden objektiivisen käsittelyn turvaaminen. Säännökset on laadittu sellaisia tilanteita varten, joissa henkilön objektiivisuus asian suhteen voi vaarantua sen takia, että hänellä voi olla henkilökohtaisia sitoumuksia tiettyyn asiaan ja hän voi sen perusteella olla esteellinen käsittelemään kyseistä asiaa. Kuntalain esteellisyys koskee aina yksittäistä henkilöä ja yleensä tiettyä, yksittäistä asiaa. Sen lisäksi, että esteellinen henkilö ei saa osallistua kyseisen asian käsittelyyn, hän ei myöskään saa olla läsnä käsittelyn aikana. Mikäli henkilö on esteellinen, hänen on itse ilmoitettava siitä.

Kuntalaissa säädetään valtuutetun esteellisyydestä valtuustotyöskentelyssä. Muiden luottamushenkilöiden ja kunnan viranhaltijoiden, työntekijöiden sekä tilintarkastajan esteellisyydestä säädetään hallintolaissa, johon kuntalaissa erikseen viitataan. Hallintolain esteellisyyssäännökset koskevat soveltuvilta osin ja kuntalain viittausten mukaisesti myös valtuutettua. Valtuutetun esteellisyys syntyy silloin, kun valtuusto käsittelee asiaa, joka koskee valtuutettua henkilökohtaisesti tai esimerkiksi hänen puolisoaan, lastaan tai muuten erityisen läheistä henkilöä.

Hallintolain esteellisyyssäännökset muodostavat kuusi erilaista esteellisyyden synnyttävää tilannetta. Osallisuusjääviys on kyseessä silloin, kun virkamies tai hänen läheisensä on asianosainen. Virkamies on edustajanjäävi silloin, kun virkamies tai hänen läheisensä avustaa tai edustaa asianosaista tai sitä, jolle asian ratkaisusta on odotettavissa erityistä hyötyä tai vahinkoa. Intressijääviys syntyy, jos asian ratkaisusta voidaan odottaa erityistä hyötyä tai vahinkoa virkamiehelle tai hänen perhepiiriinsä kuuluvalle henkilölle. Palvelussuhdejääviys tulee kyseeseen silloin, jos virkamies on palvelussuhteessa asianosaiseen tai siihen tahoon, jolle asian ratkaisusta voidaan odottaa erityistä hyötyä tai vahinkoa. Virkamies on yhteisöjäävi silloin, kun hän tai hänen hallintolaissa määritelty läheisensä on esimerkiksi hallituksen jäsen tai toimitusjohtaja sellaisessa yhteisössä, joka on asiassa asianosainen ja jolle voidaan odottaa ratkaisusta erityistä hyötyä tai vahinkoa tai jos virkamies tai hänen hallintolaissa määritelty läheisensä kuuluu esimerkiksi viraston johtokuntaan ja kyseessä on asia, joka liittyy viraston ohjaukseen tai valvontaan. Yleislausekejääviydestä on kyse, jos luottamus virkamiehen puolueettomuuteen vaarantuu muusta erityisestä syystä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]