Minilex - Lakipuhelin

Valtion vahingonkorvausvastuu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Valtion vahingonkorvausvastuu perustuu julkiseen luotettavuuteen. Valtio ottaa siten vastatakseen niistä taloudellisista menetyksistä, jotka aiheutuvat väärin perustein myönnetystä lainhuudosta. Korvausta voi saada saantosuojan tapauksissa, muttei kaksoisluovutuksessa. Korvauksen saajana voi olla joko oikea omistaja tai kiinteistön edelliselle menettänyt luovutuksensaaja.

Mikäli kiinteistön omistusoikeuden saanto, panttioikeus tai erityinen oikeus jää pysyväksi, voi oikea omistaja saada tästä aiheutuvasta vahingosta korvausta valtion varoista. Puolestaan luovutuksensaaja, joka menettää kiinteistön oikealle omistajalle, on oikeutettu myös korvaukseen aiheutuneesta vahingosta valtion varoista. Tässä tapauksessa perusteena korvaukselle tulevat kysymykseen kvalifioidut tapaukset eli törkeät pätemättömyysperusteet, joita ovat luovutuskirjan väärennös, luovutukseen pakottaminen tai erehdyksessä merkitty lainhuudon saaja.

Korvausvastuun piiriin kuuluvat kaikki varallisuusvahingot. Vahingonkorvaus voidaan kokonaan poistaa tai sitä voidaan alentaa tietyistä syistä. Näin voi käydä, jos vahingonkärsijä on esimerkiksi tavalla tai toisella myötävaikuttanut vahinkoon.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa