Minilex - Lakipuhelin

Lainhuudon oikeusvaikutuksista

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lähtökohtaisesti kiinteistön luovutussopimus riittää omistusoikeuden näyttämiseksi. Omistusoikeushan siirtyy kauppakirjan allekirjoittamisella. Lainhuuto ei siten ole mikään edellytys kaupan pätevöittämiselle. Lainhuudolla omistaja saa käytännössä kiinnityskompetenssin. Sitä myös vaaditaan omistusselvitykseksi kiinteistöä pantattaessa tai myytäessä. Lainhuutoasian ratkaisusta riippumatta riita kiinteistön omistusoikeudesta voi olla tutkittavana samaan aikaan oikeudenkäynnissä.

Lainhuudon oikeusvaikutukset tulevatkin esille erityisesti silloin, kun myyjä ei ollutkaan kiinteistön oikea omistaja tai se on myyty useammalle kuin yhdelle. Tällaisissa kollisiotilanteissa puhutaan saannonmoitteesta ja kaksoisluovutuksesta. Lähtökohtana esineoikeudessa on aikaprioriteettitilanne, mutta vilpittömän mielen lisäksi lainhuudon avulla voidaan saada omistuskysymyksen ratkaisussa suojaa oikeaa omistajaa tai toista vastaan.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Lainhuuto tekee myös saantokirjassa olevat muotovirheet tehottomiksi. Kiinteistön kaupasta on laissa tiukat muotosäännökset, joiden mukaisesti se tulee tehdä. Muuten kauppa on pätemätön. Lainhuudolla on kumminkin sellainen vaikutus, että se korjaa välittömästi saantokirjassa olevat muotovirheet. Toisin sanoen lainhuudon myöntämisen tai sen lepäämään jättämisen jälkeen ei toinen osapuoli saa niihin vedota. Muihin virheisiin kuin muotovirheisiin voidaan luonnollisesti myöhemminkin vedota. Lainhuuto ei siten paranna luovutuksensaajan asemaa kuin muotovirheiden osalta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa