Minilex - Lakipuhelin

Tekijänoikeus ja käyttöoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tekijänoikeus on teoksen tekijälle syntyvä oikeus määritellä teoksen käytöstä. Pääsääntönä siis on, että tekijänoikeuden haltijalla on yksinomainen käyttöoikeus teokseen. Käyttöoikeuteen voi liittyä myös tiettyjä rajoitteita ja poikkeuksia.

Tekijänoikeuden syntyessä tekijälle syntyy tiettyjä taloudellisia oikeuksia teokseensa. Tällainen on esimerkiksi oikeus asettaa teos näytille julkisesti. Pääsääntönä siis pidetään, että vain tekijällä on oikeus tällaiseen teoksen käyttöön. Esimerkiksi tekijänoikeudella suojatun taideteoksen maalannut henkilö saa vapaasti käyttää teostaan ja käyttää sitä esimerkiksi painattaakseen paidan, jossa tämä taideteos esiintyy.

Tällaiseen yksinoikeudelliseen käyttöön on kuitenkin poikkeuksia. Muilla kuin tekijällä itsellään voi olla oikeus käyttää kappaletta tietyissä tilanteissa. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi yksityinen käyttö. Tekijänoikeuslain mukaan jokaisella on oikeus valmistaa julkaistusta teoksesta muutama kappale yksityistä käyttöä varten. Teosta saa myös siteerata kunhan tietyt sitaattiedellytykset täyttyvät. Sitaatin tulee esimerkiksi tarkoituksenmukainen. Lehdistöllä on oikeus niin sanottuun kuvasitaattiin. Tämä tarkoittaa siis sitä, että julkaistusta teoksesta saa ottaa kuvia esimerkiksi arvostelevaan tai tieteelliseen esitykseen. Teoksen käyttöön voi myös olla vapaa esittämisoikeus esimerkiksi opetustilanteissa.

Teoksen käyttöön liittyvät oikeudet lukeutuvat siis tekijänoikeuden taloudellisiin oikeuksiin. Nimensä mukaisesti tämä siis tarkoittaa myös sitä, että näitä oikeuksia voidaan siirtää esimerkiksi kaupalla. Teoksen käyttöoikeuden omistaa siis tällöin henkilö, joka on tämän käyttöoikeuden sen edelliseltä omistajalta lainmukaisella kaupalla hankkinut. Tässä tilanteessa henkilöllä on aiemmin kuvatut yksityisoikeudet teoksen käyttöön. Kuitenkin edellä mainitut poikkeukset pysyvät voimassa kaupasta huolimatta.

Tekijänoikeutta voidaan siis jossain määrin luonnehtia myös käyttöoikeudeksi. Käyttöä voi olla monenlaista riippuen teoksen luonteesta. Esimerkiksi taideteoksen käyttöä voi olla taideteoksesta julisteiden painattaminen tai ääniteoksen käyttöä voi olla sen käyttäminen elokuvassa. Käyttöoikeus voi siis olla myös muillakin kuin tekijänoikeuden omistajalla, mikäli tietyt edellytykset täyttyvät. Ottaen huomioon kuitenkin oikeudenalan monimutkaisuus on käyttöoikeuksista aina hyvä varmistua keskustelemalla asiasta lakimiehen kanssa.

Mikäli olet epävarma asiakirjan soveltumisesta lakiasiaasi tai haluat saada tarkempaa neuvoa asiakirjaan liittyen, niin pyydämme kääntymään lakimieheen puoleen soittamalla lakipuhelimeen 0600 12 450. Voit myös pyytää lakimiestä laatimaan asiakirjasi tai sopimuksesi valmiiksi alusta loppuun.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]