Minilex - Lakipuhelin

Kopiointi voi olla luvallista tai luvatonta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Teoskappaleen kopiointi on luvallista, kun esimerkiksi tehdään teoksesta kappale omaan käyttöön tai kopioidaan teoksesta osia sopimuslisenssin nojalla. Julkistetusta teoksesta saa jokainen valmistaa muutaman kappaleen yksityistä käyttöään varten. Kappaleen valmistamisen saa antaa myös ulkopuolisen suoritettavaksi, jos kappale tulee yksityiseen käyttöön. Esimerkiksi kirjan voi viedä kopiointiliikkeeseen kopioitavaksi, jos kopio on tarkoitettu ainoastaan yksityiseen käyttöön.

Luvatonta kopiointi on esimerkiksi silloin, kun alkuperäistä teosta kopioidaan luvatta jälleenmyyntitarkoituksessa, ilman tekijän nimenomaista lupaa. Kopioinnilla voidaan tarkoittaa myös kirjaimellisesti valokopiointia. Julkaistusta teoksesta saa valmistaa kappaleita valokopioimalla tai vastaavin menetelmin sopimuslisenssin nojalla siinä tarkemmin sovituin ehdoin. Kopioimisella tarkoitetaan esimerkiksi jo olemassa olevan teoksen jäljentämistä eli kopioimista toiselle alustalle, kuten tietokoneen kiintolevylle tai videolle. Lähtökohtaisesti on kuitenkin aina hyvä muistaa, että yleensä teoksen kopiointi on kiellettyä tai rajoitettua.

Julkaistuakaan teosta ei ole lupa kopioida, jos siihen on asetettu tehokas tekninen suoja, joka estää kopioinnin. Tehokkaalla teknisellä toimenpiteellä tarkoitetaan tekniikkaa, laitetta tai osaa, joka on suunniteltu tavanomaisessa käyttötarkoituksessa estämään tai rajoittamaan teoksiin ilman tekijän tai oikeuksien muun haltijan lupaa kohdistuvia tekoja ja jolla tavoiteltu suoja saavutetaan. Yleensä tällainen suoja asetetaan esimerkiksi CD-levyihin.

Suoraan lain nojalla kiellettyä on sävellysteosten, elokuvien, käyttöesineen ja kuvanveistoksen kopioiminen. Myöskään tietokoneella luettavissa muodossa olevaa tietokoneohjelmaa ei ole luvallista kopioida edes yksityiseen käyttöön.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa