Minilex - Lakipuhelin

Tekijänoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tekijänoikeus terminä viittaa nimensä mukaisesti teoksen tekijän oikeuksiin suhteessa tähän luomaansa teokseen. Tekijänoikeus on niin sanottu immateriaalioikeus eli yksinkertaistettuna aineeton oikeus. Se tarkoittaa sitä, ettei tekijänoikeutta voi käsin koskettaa, mutta sen voi silti omistaa.

Tekijänoikeuksien kohteena ovat kirjalliset ja taiteelliset teokset. Tekijänoikeus syntyy, kun henkilö luo tällaisen teoksen. Olennaisinta on, että teosta luodessaan henkilö käyttää apunaan henkistä luomistyötä siten, että luomistyön tuotteena on riittävän itsenäinen ja omaperäinen tuote. Tällaisia luomistyön tuotoksia voi olla esimerkiksi graafinen piirustus tai tietokoneohjelma.

Tekijänoikeuden haltijalle siirtyy tekijänoikeuden syntyessä tiettyjä oikeuksia. Klassinen jako näiden oikeuksien välillä on taloudelliset ja moraaliset oikeudet. Taloudellisiin oikeuksiin lukeutuvat muun muassa oikeus valmistaa tuotetta ja saada tuotteesta jälleenmyyntikorvaus. Nämä taloudelliset oikeudet voi siirtää eteenpäin hieman vastaavanlaisella kaupalla kuin aineellisenkin omaisuuden, esimerkiksi auton. Moraaliset oikeudet taasen eivät voi olla kaupan kohteena ja ne pysyvät tekijällä ja siirtyvät tämän kuoltua perilliselle. Tärkein moraalinen oikeus on oikeus tulla tunnustetuksi teoksen tekijäksi.

Suomessa tekijänoikeuksista säädetään tekijänoikeuslaissa. Laki on viime vuosina ollut muutostöiden alla, sillä se täytyy saada vastaamaan EU:n asettamia vaatimuksia tekijänoikeusasioille. Yksi esimerkki tällaisesta vaatimuksesta on, että kaikissa EU-maissa tekijänoikeus suojaa tekijäänsä pääsääntöisesti 70 vuotta tämän kuoleman jälkeen. Yleisistä tekijänoikeusasioista Suomessa vastaa opetus- ja kulttuuriministeriö. 

Voidaan siis todeta tekijänoikeuden olevan teoksen luonutta henkilöä suojaava oikeus. Suojaa voi saada esimerkiksi teoksen luvatonta käyttöä vastaan. Tekijänoikeus syntyy tekijälle luonnostaan tämän luomistyön tuotteena. Tässä suhteessa tekijänoikeus eroaakin esimerkiksi tavaramerkistä, joka yhtälailla on jokin luotu asia, mutta tälle haetaan rekisteröintiä. Tämä oikeudenala onkin hyvin monimutkainen ja saattaa aiheuttaa useita pulmia. Sekaannuksia saattaa syntyä esimerkiksi pohtiessa onko jokin tuote suojattu tekijänoikeudella vai ei. Tällaisten ja muiden epäselvyyksien välttämiseksi on asiassa suositeltavaa esittää yksityiskohtainen kysymys lakimiehelle.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]