Minilex - Lakipuhelin

Tekijänoikeus ja julkaisuoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tekijänoikeus tarkoittaa tekijänoikeuden haltijan oikeutta teokseen. Julkaisuoikeus taasen tarkoittaa oikeutta julkaista teos. Julkaiseminen itsessään tarkoittaa teoksen tuomista näytille julkisesti. Tekijänoikeuden haltijalla on siis teoksen julkaisuoikeus eli toisin sanoen oikeus tuoda teoksensa esille julkisesti.

 

Tekijänoikeus siis tuottaa haltijalleen muun muassa taloudellisia oikeuksia. Eräs näistä oikeuksista on julkaisuoikeus. Julkaisuoikeus siis takaa sen, että teoksen tekijänoikeudet omistava henkilö voi esittää teoksen julkisesti. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi taideteoksen asettamista näytille taidegalleriaan.

 

Käytännössä taloudelliset oikeudet myös mahdollistavat sen, että esimerkiksi valokuvaaja voi elättää itseään teoksilla. Tämä tapahtuu yksinkertaisesti myymällä eteenpäin julkaisuoikeuksia hänen ottamiinsa valokuviin. Tälläisissä tilanteissa julkaisuoikeudet jakautuvat eri kategorioihin. 

 

Ensinnäkin tekijänoikeuden omistaja voi myydä niin sanotun kertajulkaisuoikeuden. Tämä tarkoittaa siis sitä, että ostajalla on oikeus julkaista teos kerran sovitussa paikassa. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi paparazzin ottama kuva julkisuuden henkilöstä, jonka kertajulkaisuoikeuden hän myy lehdelle. 

 

Julkaisuoikeuden voi myös myydä eteenpäin niin sanottuna jatkuvana tai vapaana käyttöoikeutena. Tällainen oikeus voi kohdistua esimerkiksi valokuvaajan ottamaan kuvaan, jonka lehti ostaa kuva-arkistoonsa. Tällöin lehti voi käyttää kuvaa useasti julkaisemansa uutisen tai muun artikkelin yhteydessä. Lehdellä ei kuitenkaan ole oikeutta myydä kuvaa eteenpäin.

 

Julkaisuoikeuden voi myydä eteenpäin myös yksinoikeudella. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että vain yksinoikeuden haltijalla on oikeus teoksen julkaisuun. Ensijulkaisuoikeudella taasen tarkoitetaan sitä, että muut saavat julkaista teoksen, mutta vasta sen jälkeen kun ensijulkaisuoikeuden haltija on sen julkaissut.

 

Julkaisuoikeus on siis oikeus julkaista teos. Teoksen tekijällä on lähtökohtaisesti teokseen tekijänoikeus, johon lukeutuu myös julkaisuoikeus. Julkaisuoikeuden voi kuitenkin myydä eteenpäin rikastumistarkoituksessa. Julkaisuoikeuksien kaupassa on kuitenkin tärkeää varmistua minkä tyyppinen julkaisuoikeus on kyseessä. On myös tärkeää ottaa huomioon teoksen tekijän moraalinen oikeus tulla tunnustetuksi teoksen tekijäksi. Epäselvyyksien välttämiseksi kannattaakin asiaa arvioida tapauskohtaisesti lakimiehen avustuksella.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa