Minilex - Lakipuhelin

Tekijänoikeuden omistajan yksinoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tekijänoikeus on syntyessään teoksen luojan eli teoksen tekijän yksinoikeus teokseen. Toisin sanoen tekijällä on yksinoikeus määrätä teoksestaan. Yksinoikeus tässä asiayhteydessä tarkoittaa pääsääntöisesti nimensä mukaisesti oikeutta joka on yksinomaan yhdellä henkilöllä.

 

Tekijänoikeus syntyy siis automaattisesti, kun tekijä on tuottanut teoksen, joka on hänen luovuutensa tuote. Tällainen tilanne on esimerkiksi taidemaalarin maalaama taideteos. Kun taidemaalari on saanut teoksensa valmiiksi, on hänelle syntynyt maalaukseensa tekijänoikeus. Tekijänoikeus jakautuu taloudellisiin ja moraalisiin oikeuksiin. Taloudelliset oikeudet tarkoittavat käytännössä sitä, että taidemaalarilla on yksinoikeus päättää teoksensa myymisestä ja julkisesta esittämisestä. Taidemaalarilla on myös oikeus esimerkiksi tulla tunnustetuksi tämän kyseisen maalauksen tekijänä moraalisten oikeuksiensa johdosta.

 

Tekijänoikeudesta syntyviin taloudellisiin oikeuksiin lukeutuu muutakin kuin edellä mainittu yksinoikeus myydä ja asettaa teos esille. Tekijällä on myös yksinoikeus päättää teoskappalaiden valmistuksesta. Käytännössä tämä tarkoittaa teoksen toisintamista esimerkiksi monistamalla tai nauhoittamalla. Esimerkiksi siis musiikin tekijällä on yksinoikeus päättää tekemänsä kappaleen kopioimisesta usealle CD-levylle myyntitarkoitusta varten. Kun CD:lle kopioitu musiikki on päätynyt ostajan käsiin on tällä oikeus yksityiskäytössä toistaa tätä musiikkia. Yksinoikeus valmistaa lisäkopioita ja soittaa kyseistä musiikkia julkisesti säilyy siis edelleen tekijällä itsellään.

 

Tekijänoikeuden omistajan yksinoikeus voidaan siis käsittää hänen yksinomaisena oikeutenaan päättää teoksesta. Yksinoikeus täten sulkee pois kaikkien muiden päätäntävallan kyseistä teosta kohtaan. Yksinoikeuteen on kuitenkin olemassa poikkeuksia eli niin sanottuja tekijänoikeuden rajoituksia. Tällainen rajoitus voi olla esimerkiksi jokainen oikeus valmistaa teoksesta muutama kappale yksityiskäyttöön. Tekijänoikeudet voivat olla haasteellisia ja esimerkiksi yksinoikeutta ja yksityiskäyttöä voi olla hankala hahmottaa. Täyden varmuuden saamiseksi kannattaakin kääntyä osaavan lakimiehen pariin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa