Minilex - Lakipuhelin

Sairausajan palkka on työntekijän oikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työntekijä, joka sairautensa tai tapaturman vuoksi joutuu olemaan töistä poissa, on oikeutettu saamaan sairausajaltaan palkkaa. Tämä tarkoittaa käytännössä sellaista sairautta tai vammaa, joka aiheuttaa työntekijän työkyvyn alentumisen niin, että hänelle muodostuu este työntekovelvoitteensa täyttämiseen.

Työkyvyttömyyttä arvioidaan työntekijän työsopimuksen mukaisten työtehtävien mukaan. Työntekijä on oikeutettu saamaan täyttä palkkaa sairastumispäivää seuranneen yhdeksännen arkipäivän loppuun asti tai kunnes työntekijä alkaa saada sairausvakuutuslain mukaista päivärahaa. Mikäli kuitenkin käy niin, että työntekijä sairastuu työsopimuksen allekirjoittamisen jälkeen, mutta ennen itse työn aloittamista, hänellä ei tällöin ole oikeutta sairausajan palkkaan.

Työntekijä voi saada täyttä palkkaa enintään siihen saakka, kunnes hänellä alkaa oikeus sairausvakuutuslain mukaiseen päivärahaan. Täyteen sairausajan palkkaan ovat oikeutettuja ainoastaan ne työntekijät, joiden työsuhde on jatkunut vähintään kuukauden verran. Ne työntekijät, joiden työsuhde on kestänyt ainoastaan alle kuukauden, ovat vastaavasti oikeutettuja saamaan puolet normaalista palkastaan. Työehtosopimuksissa on yleensä määritelty, miten täysi palkka erilaisissa työnteon keskeytystilanteissa lasketaan.

Työehtosopimuksissa on mahdollista sopia siitäkin, että työnantaja maksaa sairausajan palkkaa useammalta kuin yhdeksältä päivältä. Työntekijä on siis lähtökohtaisesti aina sairausajallaan oikeutettu saamaan joko sairausajan palkkaa tai sairauspäivärahaa. Työnantaja puolestaan on oikeutettu saamaan sairausvakuutuslain tai tapaturmavakuutuslain mukaan kuuluvaa päivärahaa ajalta, jona hän on maksanut työntekijälle sairausajan palkkaa ikään kuin korvauksena tästä maksetusta palkasta. Päivärahaa työnantaja voi saada kuitenkin enintään yhtä paljon, kuin mitä hän on maksanut palkkaa kyseiseltä ajalta. Mikäli työntekijä työskentelee useamman kuin yhden työnantajan palveluksessa, hänellä voi olla oikeus sairausajan palkkaan jokaiselta työnantajaltaan.

Työntekijä ei kuitenkaan ole oikeutettu saamaan sairausajan palkkaa, mikäli työntekijä itse on aiheuttanut työkyvyttömyytensä tahallaan tai törkeällä huolimattomuudella. Työntekijän on pyydettäessä esitettävä työnantajalle luotettava selvitys työkyvyttömyydestään ja työnantajalla on oikeus arvioida tällaisen selvityksen luotettavuus.

 

Yhteenveto 

 

  • Työntekijä, jonka sairaus tai vamma aiheuttaa työkyvyn alentumisen, niin, että este työntekovelvollisuuden täyttymiseen muodostuu ja työntekijä joutuu olemaan pois töistä, on oikeutettu saamaan sairausajaltaan palkkaan. 
  • Työntekijän oikeus täyteen sairausajan palkkaan sairastumispäivän lisäksi yhdeksältä arkipäivältä tai siihen asti, että työntekijä alkaa saada sairausvakuutuslain mukaista päivärahaa. 
  • Jos työntekijä sairastuu ennen työn aloittamista työsopimuksen allekirjoittamisen jälkeen oikeutta sairasajan palkkaan ei ole. 
  • Oikeus täyteen sairausajanpalkkaan on vain työntekijöillä, joiden työsuhde on jatkunut yli kuukauden verran. 
  • Alle kuukauden kestäneiden työsuhteiden osalta työntekijällä on oikeus vain 50 % täydestä sairausajan palkasta. 
  • Oikeutta sairausajan palkkaan ei ole, jos työntekijä on itse tahallisesti tai törkeällä huolimattomuudella aiheuttanut työkyvyttömyyden. 
  • Työnantajalla on oikeus pyytää työntekijää toimittamaan luotettava selvitys työkyvyttömyydestä ja arvioida selvityksen luotettavuutta. Työntekijällä on velvollisuus selvityksen toimittamiseen. 
  • Sairausajan palkkaa voi olla oikeus saada jokaiselta työnantajalta, jos työntekijä on usean työnantajan palveluksessa. 
  • Työehtosopimuksilla voidaan sopia pidemmästä sairausajan palkanmaksusta kuin lain säätämä yhdeksän päivää. 
  • Työnantaja on oikeutettu saamaan sairasvakuutuslain ja tapaturmavakuutuslain mukaan päivärahaa ajalta, jolloin hän on maksanut työntekijälle sairausajan palkkaa, kuitenkin enintään sen verran mitä hän on maksanut palkkaa kyseiseltä ajalta. 

 

Summary in English

 

  • An employee whose illness or injury causes a decrease in working capacity, such that forms an obstacle to the fulfillment of the obligation to work and the employee has to be away from work, is entitled to be paid for his/her sick time.
  • The employee's right to full sick pay, in addition to the day of illness, is nine business days or until the employee starts receiving daily allowance according to the Health Insurance Act.
  • If an employee falls ill before starting work, after signing the employment contract, there is no right to sick pay.
  • Only employees whose employment has continued for more than a month have the right to full sick pay.
  • The employee whose employment has lasted less than a month is only entitled to 50% of the full sick pay.
  • There is no right to sick pay if the employee has intentionally or grossly negligently caused the inability to work.
  • The employer has the right to ask the employee to submit a reliable report on incapacity for work and to assess the reliability of the report. The employee has an obligation to submit the report.
  • An employee may be entitled to sick pay from each of his/her employer if she/he is employed by several employers.
  • Collective agreements can be used to settle on a longer sick pay than the statutory nine days.
  • According to the Sickness Insurance Act and the Accident Insurance Act, the employer is entitled to receive a daily allowance for the period when he has paid the employee wages for sick time, however no more than the amount he has paid wages for that period.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]