Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja varkaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Varkaus on rikoslaissa rangaistavaksi säädetty teko. Varkausrikosten kriminalisoinneilla suojataan irtaimen omaisuuden haltijaa omaisuuteen kohdistuvilta oikeudenloukkauksilta. Varkausrikokset ovat Suomessa hyvin yleisiä.

Varkaudesta tuomitaan se, joka anastaa toisen hallusta irtainta omaisuutta. Myös varkausrikoksen yritys on rangaistava.

Milloin varkausrikos täyttyy?

Varkausrikoksesta voidaan erotella kolme tunnusmerkkiä, joiden on täytyttävä, jotta kyse on rangaistavasta varkaudesta. Teon on kohdistuttava 1) toisen omaisuuteen, joka on 2) toisen hallussa, ja 3) tarkoituksena on saada esine omaksi.

Varkausrikos täyttyy, kun anastetaan toisen hallusta irtainta omaisuutta. Anastaminen on esineen oikeudetonta ottamista, pitämistä, luovuttamista tai muunlaista hyväksikäyttöä. Anastamisen tarkoituksena on saada omaisuus itselle tai toiselle sellaiseen omistukseen, joka vaikuttaa ulkoisesti tarkasteltuna omistusoikeudelta. Toiselle kuuluvan omaisuuden viemisen tulee olla oikeudetonta, jotta on kyse anastamisesta ja varkausrikoksesta. Jos esineen viemiseen on saanut luvan, ei ole kyse anastamisesta. Anastamisen tulee kohdistua toiselle kokonaan tai osaksi kuuluvaan omaisuuteen, joten esimerkiksi hylätyt esineet eivät voi olla varkauden kohteena.

Anastuksen kohteena olevan omaisuuden tulee olla toisen hallinnassa. Hallinta ei toisaalta edellytä sitä, että omistaja välittömästi pitää omaisuutta kontrollissaan. Jos tekijä vie toisen pihalta yöaikaan esimerkiksi puutarhatontun, syyllistyy hän varkausrikokseen. Jos omistaja on menettänyt esineensä hallinnan, esimerkiksi hukkaamalla sen, ei tällaisen omaisuuden itselleen ottava syyllisty varkauteen. Eri asia on, syyllistyykö hän tällöin rangaistavaan löytötavaran kavallukseen.

Varkausrikos edellyttää sitä, että omaisuus anastetaan itselle tai toiselle omaan omistukseen. Jos rikoksentekijän tarkoitus on vain käyttää omaisuutta, syyllistyy hän luvattomaan käyttöön, josta rangaistaan erikseen. Kyseeseen voi tulla myös varkauden sijasta vahingonteko, esimerkiksi tilanteessa, jossa omaisuus viedään toiselta väkisin ja tuhotaan saman tien. Omaisuutta ei tällöin anastettu tarkoituksessa ottaa se omaan omistukseen, vaan tuhoamista varten.

Varkausrikoksen kohteena on konkreettinen esine, kuten lompakko, taulu, kaulakoru, sora-aines tai henkilöauto. Aineeton omaisuus, kuten pankkitilillä olevat varat, eivät voi olla varkauden kohteena. Kyse on tällöin muusta rikoksesta. Varkausrikos täyttyy, vaikka anastetulla kohteella ei olisi minkäänlaista vaihdanta-arvoa.

Rangaistusseuraamus

Varkaudesta rangaistaan vain tahallisena tekona. Tekijän on tiedettävä, että omaisuus kuuluu toiselle. Varkaudesta voidaan tuomita sakko- tai vankeusrangaistukseen. Vankeusrangaistuksen enimmäispituus on yksi vuosi ja kuusi kuukautta, joka voidaan tuomita ehdollisena tai ehdottomana. Alle kahden vuoden vankeusrangaistus voidaan tuomita ehdollisena. Lisäksi varkausrikokseen syylliseksi todettu voidaan velvoittaa korvaamaan anastetun omaisuuden arvo omistajalleen, jos sitä ei saada vahingoittumattomana takaisin.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Varkausrikokseen syyllistyminen edellyttää tahallisuutta. Tekijän on oltava tietoinen, että kyseessä on toiselle kuuluva irtain omaisuus

- Varkaudesta on erotettava luvattoman käytön tilanteet, joissa tekijä ottaa toiselle kuuluvaa omaisuutta käyttääkseen sitä väliaikaisesti

Varoitukset

- Toiselle kuuluvan omaisuuden oikeudettomassa määräämisessä voi olla kyse myös kavalluksesta tai petoksesta

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]