Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja törkeä varkaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikoslaki sisältää viisi perustetta, joiden täyttyessä varkauden katsotaan olevan törkeä. Jonkin näistä viidestä perusteesta on täytyttävä, jotta kyseessä olisi törkeä varkaus. Lisäksi edellytetään aina, että varkaus on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, jotta tekijä voidaan tuomita törkeästä varkaudesta.

Nämä viisi rikoslaissa mainittua perustetta ovat:

  1. Anastamisen kohteena on erittäin arvokas omaisuus
  2. Anastamisella aiheutetaan rikoksen uhrille tämän olot huomioon ottaen erityisen tuntuvaa vahinkoa.
  3. Rikoksentekijä käyttää hyväkseen rikoksen uhrin avutonta tai hädänalaista tilaa.
  4. Rikoksentekijä tai osallinen varustautuu teon toteuttamista varten ampuma-aseella, räjähdysaineella taikka muulla näiden kaltaisella vaarallisella välineellä.
  5. Rikoksentekijä murtautuu asuttuun asuntoon.

Selkeää rajaa sille, milloin kyseessä on erittäin arvokas omaisuus, ei ole asetettu. Yleensä noin yli 5000 euron arvoinen omaisuus on katsottu erittäin arvokkaaksi omaisuudeksi.

Toinen peruste, jolla varkaus voidaan katsoa törkeäksi, on rikoksen uhrille aiheutettu tuntuva vahinko. Tämä peruste ottaa huomioon uhrin subjektiiviset olosuhteet. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että varastetun kohteen taloudellinen arvo ei ole kovin suuri, mutta teolla aiheutetaan tuntuvaa vahinkoa uhrin liiketoiminnalle.

Uhrin avuton ja hädänalainen tila voi olla myös peruste katsoa varkaus törkeäksi. Perustilanteita, jossa tätä perustetta sovelletaan, on jos uhri ei voi suojella omaisuuttaan esimerkiksi sairauden tai ikänsä vuoksi. Tämän perusteen soveltaminen vaatii kokonaisarvioita siitä, onko uhri todellakin sellaisessa avuttomassa tilassa, ettei voi omaisuuttaan suojella. Esimerkiksi liikuntakyvyttömältä vanhukselta varastaminen sopisi tämän perusteen soveltamisalaan. Peruste ei edellytä, että tekijä itse olisi saattanut uhrin avuttomaan ja hädänalaiseen tilaan. Tosin jos tekijä on näin tehnyt, on se ehdottomasti peruste katsoa teko törkeäksi varkaudeksi.

Neljäs peruste, jolla varkaus voidaan katsoa törkeäksi, on vaaralliset tekovälineet. Peruste ei edellytä, että välineitä käytettäisiin, riittää, että sellainen on mukana. Lisäksi perusteen soveltamiseen riittää se, että yhdellä tekijällä on vaarallinen ase mukana, mikäli tekijöitä on siis useampi.

Viides peruste on murtautuminen asuttuun asuntoon. Tätä viidettä kohtaa on perusteltu esimerkiksi sillä, että murtautuminen asuttuun asuntoon loukkaa myös kotirauhaa ja voi herättää uhrissa erityistä turvattomuuden tunnetta. Perusteen soveltaminen edellyttää, että asunto on asuttu silloin, kun anastaminen tapahtuu. Esimerkiksi jos tekijä talvella murtautuu kesämökkiin, ei kyseessä ole asuttuun asuntoon murtautuminen. Edellytyksenä ei kuitenkaan ole, että asukkaat olisivat kotona.

Jonkin näistä perusteista on siis täytyttävä, jotta kyseessä olisi törkeä varkaus. Lisäksi edellytetään, että rikos on kokonaisuutena arvostellen törkeä. Kokonaisuuden arvosteleminen jää usein tuomioistuimen harkinnan varaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]