Minilex - Lakipuhelin

Jokamiehen oikeudet ja rikoslaki

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön luonnonvaraisten luonnontuotteiden ottaminen on olennainen osa jokamiehen oikeuksia. Jokaisella on siis jokamiehen oikeuksien nojalla oikeus kerätä maassa olevia kuivia risuja, maahan pudonneita käpyjä tai pähkinöitä taikka luonnonvaraisia marjoja, sieniä ja kukkia sekä myös muita vastaavia luonnontuotteita, lukuun ottamatta jäkälää ja sammalta.

Kerääminen on siis sallittua ilman maanomistajan suostumusta. Kotirauha on kuitenkin huomioitava asianmukaisella tavalla eikä maanomistajalle tai haltijalle saa aiheuttaa vahinkoa. Vahinkona ei kuitenkaan pidetä sitä, että luonnontuotteiden arvo siirtyy niiden poimijalle.

Jokamiehen oikeudet on nykyään määritelty käänteisesti rikoslaissa, sillä sen mukaan säännökset esimerkiksi varkaudesta eivät sovellu siinä mainittujen luonnontuotteiden keräämiseen toisen maalta. Aiemmin rikoslakiin sisältyi haaskauksen kieltävä säännös, jolla rajoitettiin jokamiehen oikeuksia. Säännöksessä kiellettiin esimerkiksi kaatamasta toisen maalla kasvavaa puuta tai keräämästä tiettyjä luonnontuotteita. Marjojen, sienten ja kukkien keräämistä ei kielletty, joten se oli lähtökohtaisesti jokamiehen oikeuksien nojalla sallittua. Rikoslaissa ei enää ole lueteltuna luonnontuotteita, joita ei saa kerätä, vaan laki on nykyään kirjoitettu toisin päin eli sulkemalla tiettyihin luonnontuotteisiin kohdistuvat teot rangaistavuuden ulkopuolelle. Laki pysyi kuitenkin sisällöltään samanlaisena, mutta näin voitiin luopua pitkästä kiellettyjen tekojen luettelosta.

Eli kuivien risujen, maahan pudonneiden käpyjen ja pähkinöiden taikka luonnonvaraisten marjojen, sienien ja kukkien tai, jäkälää ja sammalta lukuun ottamatta, muiden sellaisten luonnontuotteiden kerääminen toisen maalta on sallittua. Jokamiehen oikeuksien nojalla ei kuitenkaan ole sallittua esimerkiksi puiden oksien taittaminen taikka käpyjen tai pähkinöiden kerääminen suoraan puusta. Myöskin viljellyistä marjapensaista ei ole lupa poimia marjoja jokamiehen oikeuksien nojalla.

Ilman maanomistajan lupaa tapahtuva sellainen kiinteistön luonnontuotteiden ottaminen, joka ei kuulu jokamiehen oikeuksien piiriin, rangaistaan lähinnä varkautena tai näpistyksenä. On myös huomattava, että muualla lainsäädännössä voi olla erilaisia rajoituksia jokamiehen oikeuksiin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]