Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja vainoaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikoslain mukaan vainoaminen on rikos. Vainoaminen tarkoittaa rikoslaissa sitä, että joku toistuvasti uhkaa, seuraa, tarkkailee, ottaa yhteyttä tai muuten näihin rinnastettavalla tavalla oikeudettomasti vainoaa toista. Lisäksi edellytetään, että edellä mainittu menettely on omiaan aiheuttamaan vainotussa pelkoa tai ahdistusta.

Uhkaaminen tarkoittaa sitä, että toisen annetaan ymmärtää, että häntä tai hänen läheistään voi kohdata jokin paha. Seuraaminen voi tapahtua esimerkiksi kulkemalla tai ajamalla autolla uhrin perässä joko yksityisellä tai julkisella paikalla. Tarkkaileminen voi tapahtua aistinvaraisesti tai käyttämällä apuvälineitä kuten kiikareita. Yhteyden ottaminen tarkoittaa usein soittamista tai viestien jättämistä uhrille tai hänen puheillensa pyrkimistä. Jotta kysymys olisi vainoamisesta, on edellä kuvatun toiminnan oltava toistuvaa. Menettelyn on siis jatkuttava pidemmän aikaa. Tätä arvioitaessa otetaan huomioon tekojen määrä mutta myös niiden esiintymistiheys ja luonne.

Menettelyn on oltava omiaan aiheuttamaan vainotussa pelkoa tai ahdistusta. Menettelyn rangaistavuus ei edellytä, että vainottu tosiasiassa olisi peloissaan ja ahdistunut, vaan riittävää on, että menettely on luonteeltaan sellaista, että se tyypillisesti saa vainoamisen kohteena olevassa henkilössä aikaan pelon tai ahdistuksen tunteita.

Vainoaminen on tahallista ja toistuvaa, usein uhkaavaksi koettua käyttäytymistä, joka voi saada uhrinsa pelkäämään turvallisuutensa puolesta. Vainoamisen kohteeksi joutunut voikin hakea myös lähestymiskieltoa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]