Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja uhkaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Laittomaan uhkaukseen syyllistyy se, joka nostaa aseen toista vastaan tai muulla tavoin uhkaa toista rikoksella sellaisissa olosuhteissa, että uhatulla on perusteltu syy omasta tai toisen puolesta pelätä henkilökohtaisen turvallisuuden tai omaisuuden olevan vakavassa vaarassa. Teosta rangaistaan laittomana uhkauksena, jollei muualla laissa ole säädetty teosta ankarampaa rangaistusta. Laittomasta uhkauksesta on rangaistuksena sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

Uhkaus sisältyy moneen rikokseen, mutta laittomassa uhkauksessa uhkaaminen ei ole keino jonkin muun tavoitteen saavuttamiseksi, vaan pelkkä uhkaus on säännöksessä tarkoitettu rikos. Tunnusmerkistö edellyttää aseen nostamista toista vastaan tai muuta rikoksella uhkaamista. Uhkaus voi tapahtua esimerkiksi suullisesti, sähköpostitse tai tekstiviestillä. Uhkaamisella tarkoitetaan mielikuvan herättämistä pahasta, jonka uhkaaja itse tai jonkun toisen välityksellä aikoo toteuttaa ja pystyy myöskin toteuttamaan. Uhkaus on kyseessä esimerkiksi silloin, kun joku uhataan pahoinpidellä.

Uhkauksen rangaistavuus ei edellytä sitä, että rikos kohdistuisi siihen henkilöön, jolle uhkaus kerrotaan. Uhkaus voi siis kohdistua myös sellaiseen henkilöön, joka on uhattuun nähden sellaisessa asemassa, että uhatulla on perusteltu syy pelätä toisen henkilön turvallisuuden tai omaisuuden olevan vakavassa vaarassa. Eli uhkaus voi kohdistua esimerkiksi uhatun puolisoon tai lapseen. Jos taas uhkaus kohdistuu täysin tuntemattomaan, ei kyse ole laittomasta uhkauksesta. Eli jos uhkaaja kertoo pahoinpitelevänsä huomenna täysin tuntemattoman henkilön, kyse on ainoastaan rikoksesta kertomisesta, eikä ketään tiettyä ole uhkailtu pahoinpitelyllä.

Laiton uhkaus on ainoastaan silloin kyseessä, kun rikos kohdistuu toisen henkilökohtaiseen turvallisuuteen tai omaisuuteen. Tällaisia rikoksia ovat esimerkiksi henkirikokset, pahoinpitelyrikokset sekä varkaus- ja vahingontekorikokset. Muunlaisella rikoksella uhkailu ei ole tämän säännöksen nojalla rangaistavaa. Jos esimerkiksi henkilö uhkaa levittää toisesta halventavia tietoja, kyse on kunnianloukkauksesta, eikä teko tule laittomana uhkauksena rangaistuksi. Uhkaus voi kuitenkin täyttää jonkin muun rikoksen tunnusmerkistön, kuten pakottamisen tai kiristyksen. Lisäksi, jotta teossa olisi kyse laittomasta uhkauksesta, uhatulla on oltava perusteltu syy pelätä omasta tai toisen puolesta, eli uhkauksen on oltava uhatun näkökulmasta aiheellinen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]