Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja dopingrikos

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Dopingrikokseen syyllistyy se, joka laittomasti valmistaa, tuo maahan, myy, välittää, luovuttaa tai muulla tavoin levittää dopingainetta. Myös yritys on rangaistava. Dopingrikoksesta tuomitaan myös se, joka pitää hallussaan dopingainetta todennäköisesti tarkoituksenaan levittää sitä laittomasti.

Dopingrikoksia koskevalla rikosoikeudellisella sääntelyllä suojellaan terveyttä asettamalla terveydelle vaarallisten aineiden valmistaminen, maahantuonti ja levittäminen rangaistavaksi. Dopingaineista puhutaan yleensä myös urheilun yhteydessä. Rikosoikeudellinen sääntely on kuitenkin erillinen järjestelmä verrattuna kilpaurheilun dopingkontrolliin ja kilpailukieltojärjestelmään, vaikka ne osin täydentävätkin toisiaan. Urheilun dopingsäännöillä turvataan terveyden ohella ensisijaisesti kilpaurheilun reiluutta ja rehellisyyttä. Kyse on eettisestä sääntelystä. Rikosoikeudellisen normiston tavoitteena ei ole, eikä voi ollakaan, urheilun puhtaus tai reiluus, vaan terveysriskien ehkäisy yhteiskunnassa. Kriminalisointi ei rajaudu vain toimintaan urheilun piirissä.

Mitä ovat dopingaineet?

Dopingaineina pidetään synteettisiä anabolisia steroideja ja niiden johdannaisia, testosteronia ja sen johdannaisia, kasvuhormonia sekä kemiallisia aineita, jotka lisäävät testosteronin, sen johdannaisten tai kasvuhormonin tuotantoa ihmiskehossa. Kyseisten aineiden käyttöön sisältyy selvä terveydellinen riski, jonka vuoksi niiden valmistus, maahantuonti ja levittäminen on kriminalisoitu.

Urheilussa kielletyt aineet on määritelty huomattavasti laajemmin. Tosin urheilussa kiellettyjen aineiden käyttöä ei välttämättä aina voida pitää terveydelle haitallisena, eikä niiden käyttöä ole kriminalisoitu. Esimerkiksi kofeiinin käytön kieltoa ei voida perustella terveydellisin syin. Järjestelmien tavoitteet ovat eriävät: kriminalisoinnilla turvataan terveyttä, kun taas urheilussa pyritään turvaamaan reilu peli.

Tekomuodot

Vakavuudeltaan dopingrikos sijoittuu huumausainerikoksen ja lääkerikoksen välimaastoon. Erityisesti dopingkriminalisointien avulla pyritään puuttumaan dopingaineiden laittomaan maahantuontiin ja kauppaan.

Dopingrikoksen tekomuotoja ovat dopingaineen laiton valmistus, maahantuonti, myynti, välitys, toiselle luovuttaminen tai muu laiton levittäminen. Yritys on rinnastettu täytettyyn tekoon.

Dopingaineen maahantuonti ei ole rangaistavaa, jos siihen on laillinen oikeus. Osaa hormonivalmisteista voidaan käyttää laillisena lääkkeenä, jolloin niiden maahantuonti on sallittua reseptiä tai lääkärintodistusta vastaan. Laittomasta dopingaineen maahantuonnista voidaan rangaista myös sitä, joka välikäden kautta tuo maahan dopingaineita, ”kuriirin” avulla.

Dopingaineen hallussapito on rangaistavaa, jos aineen määrän perusteella tai muusta syystä on syytä epäillä, että tarkoituksena on todennäköisesti levittää dopingainetta laittomasti. Huomiota kiinnitetään esimerkiksi dopingaineiden määrään. Vähäistenkin dopingainemäärien hallussapito on toisaalta rangaistavaa, jos kyse on laittomaan tuontitavaraan ryhtymisestä.

Onko käyttö rangaistavaa?

Dopingaineen käyttäminen ei ole säädetty rangaistavaksi tekomuodoksi. Dopingaineiden käyttäjä saattaa kuitenkin samalla syyllistyä lääkerikokseen tai huumausainerikokseen, jos aine on määritelty myös huumausaineeksi.

Urheilulliset sanktiot, kuten kilpailukielto, on syytä pitää erillään dopingrikoksen rikosoikeudellisesta vastuusta. Kyseessä on tällöin lajiliiton määräämä rangaistus, joka on erillinen tuomioistuimen määräämästä rikosoikeudellisesta rangaistuksesta.

Rangaistusseuraamus

Dopingrikoksesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Yrityksestä rangaistaan samalta asteikolta, sillä dopingrikoksissa yritys on rinnastettu täytettyyn tekoon. Laiton dopingaine voidaan tuomita menetettäväksi.

Jos teko täyttää samalla huumausainerikoksen tunnusmerkistön, sovelletaan ensisijaisesti huumausainerikoksen tunnusmerkistöä.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Dopingaineen käytöstä urheilussa seuraava rangaistus on erillinen rikosoikeudellisesta rangaistuksesta. Kyseessä ovat kaksi toisistaan erillistä järjestelmää, jotka osin tukevat toisiaan, vaikka niiden päämäärät ovat eriävät
  • Ainoastaan terveydelle haitallisten, erikseen laissa mainittujen, dopingaineiden valmistus, maahantuonti ja levittäminen on kiellettyä rikoslain nojalla

Varoitukset

  • Dopingaineiden käyttö voi johtaa vakaviin terveydellisiin haittoihin rikosoikeudellisen rangaistusseuraamuksen ohella
  • Kilpaurheilussa dopingin käyttö voi johtaa vakaviin sanktioihin, jopa elinkautiseen kilpaulukieltoon

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]