Minilex - Lakipuhelin

Dopingin valmistus ja maahantuonti on rikos

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Dopingaineisiin suhtaudutaan lainsäädännössä ankarasti. Dopingrikoksena rangaistavaa on siis dopingaineiden laiton valmistaminen, maahantuonti ja levitys sekä niiden yritys. Säännöksen soveltaminen edellyttää, että kyseessä on laiton toiminta. Dopingaineiden käsittely ei toisin sanoen olisi rangaistavaa silloin, kun toiminta perustuu lakiin. Koska useat dopingaineet ovat myös lääkkeinä käytettäviä hormoneja, on dopingaineiden laillisessa käsittelyssä useimmiten kyse lääkelain mukaisesta toiminnasta. Esimerkiksi hormoneja voidaan lääkkeinä myydä laillisesti silloin, kun lääkevalmisteen luovutukseen on saatu lupa.

Yksi tyypillisimpiä laittomia dopingaineiden maahantuontitapoja on se, että henkilö tuo muiden matkatavaroidensa ohessa useita kymmeniä tuhansia hormonipillereitä sisältävän laukullisen dopingaineita. Dopingaineineiden laittomasta maahantuonnista rangaistaisiin myös sitä, joka toisen välityksellä tuo dopingaineita maahan, esimerkiksi rahoittamalla toisen matkan.

Säännöstä voidaan soveltaa dopingaineen myyntiin tai sen yrittämiseen, mutta vastikkeetonkin dopingaineen luovutus on rangaistavaa. Tällöin voidaan puuttua esimerkiksi ilmaisten dopingnäytteiden jakamiseen uusien käyttäjien houkuttelun toivossa tai vaikkapa kaveripiirissä tapahtuvaan vastikkeettomaan dopingaineen luovutukseen. Levittämistä on myös dopingaineen välittäminen myyjältä ostajalle. Välittämistä taas on esimerkiksi ostajan hankkiminen tietylle dopingaine-erälle.

Dopingrikossäännöksessä rangaistavuus edellyttää tahallisuutta. Niinpä esimerkiksi dopingaineen maahantuonnista ei tuomita henkilöä, joka tietämättään on joutunut kuriiriksi toisen kätkettyä dopingainetta matkatavaroihin. Tahallisuusvaatimus edellyttää myös tietoisuutta siitä, että kyseessä on dopingaine. Dopingrikoksesta ei siten tuomita henkilöä, joka erehdyksessä esimerkiksi vitamiinivalmisteiden sijasta tuo maahan sellaisia valmisteita, joiden ainesosina on muiden aineiden ohella käytetty myös dopingaineita.

Dopingrikokseen syyllistyy myös se, joka pitää hallussaan dopingainetta todennäköisesti tarkoituksenaan levittää sitä laittomasti. Kyseinen tarkoitus voi olla pääteltävissä dopingaineen määrän lisäksi myös muista olosuhteista. Dopingaine voi esimerkiksi olla pakattu vähittäisjakelua varten valmiiksi hinnoiteltuihin pusseihin. Usein voi olla kyse olosuhteiden kokonaisarvioinnista: hallussapidetty määrä ei ehkä vielä yksistään riittäisi osoittamaan ilmeistä levittämistarkoitusta, mutta hallussapito voi tapahtua sellaisissa olosuhteissa ? esimerkiksi matkalla kuntosalille ? että levittämistarkoitus on ilmeinen.

Dopingrikoksesta rangaistuksena on sakkoa tai vankeutta enintään 2 vuotta. Rikoksesta on säädetty myös törkeä ja lievä muoto.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa