Minilex - Lakipuhelin

Pesäluettelon ja velallisselvityksen julkisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pesäluetteloon ja velallisselvitykseen sisältyy yksityiskohtaisia tietoja velallisen taloudellisesta asemasta ja toiminnasta sekä usein jopa ammatti- ja liikesalaisuuksia, joita pesänhoitaja on hankkinut tiedonsaantioikeuksiensa nojalla. Velallisen kannalta onkin merkittävää, ovatko häntä ja hänen toimintaansa koskevat tiedot julkisia. Velallisen yksityisyyden suojaa on kuitenkin suojattu konkurssilaissa. Pesänhoitaja saa kirjata pesäluetteloon ja velallisselvitykseen laissa säädetyt tiedot salassapitosäännösten estämättä. Pesänhoitajalla on hyvin laaja tiedonsaantioikeus. Lisäksi pesän hallinto saa käyttää pakollisten luettelojen tietoja niiltä osin kuin se on tarpeen pesän hoitamiseksi ja selvittämiseksi, joita vasten tiedot on hankittukin. Velallisen yksityisyyden suojan kannalta keskeinen kysymys on, saadaanko pakollisiin luetteloihin kirjattuja tietoja ilmaista ulkopuolisille sen jälkeen, kun konkurssipesän hoidolle ja selvittämiselle ei ole enää tarvetta.

Pesänhoitaja, tämän aputahot taikka konkurssipesän hallinto eivät saa ilmaista tietoja, jotka koskevat velallisen taloudellista asemaa, velallisen terveydentilaa tai muita henkilökohtaisia oloja taikka velallisen tai konkurssipesän liike- tai ammattisalaisuutta. Salassapitovelvollisuus kuitenkin väistyy, jos velallinen tai konkurssipesän liike- tai ammattisalaisuuden osalta konkurssipesä antaa ilmaisemiseen suostumuksensa tai mikäli laissa näin säädetään.

Pesän hallinto ja sen aputahot eivät saa myöskään käyttää yksityiseksi hyödykseen tietoja, jotka koskevat velallisen taloudellista asemaa tai henkilökohtaisia oloja taikka velallisen tai pesän liike- tai ammattisalaisuutta.

Salassapitovelvollisuus koskee tietoja, jotka mainitut tahot ovat saaneet tietoonsa konkurssimenettelyn yhteydessä. Salassa pidettäviä tietoja eivät ole esimerkiksi pesäluettelosta ilmenevät tai muut konkurssipesän varallisuusasemaa koskevat tiedot.

Kun velallinen on esimerkiksi yksityinen liiketoiminnan harjoittaja, yksityisyyden suojalla on erityinen merkitys. Tässä tapauksessa pesäluettelon tiedot ovat käytännössä yhtä kuin velallisen yksityiset, omaa taloudellista asemaa koskevat tiedot. Silloin kun velallisen kaikki yritystoiminnan omaisuus on hänen henkilökohtaista omaisuuttaan, velallisen omaisuutta ei voida jakaa yksityiseen omaisuuteen ja yritystoiminnan omaisuuteen. Pesäluettelon ulkopuolelle jää vain velallisen ulosmittauskelvoton omaisuus. Perustuslain yksityisyyden suojaa koskeva sääntö kuitenkin vaatii, että velallisen taloudellista asemaa koskevia tietoja lähtökohtaisesti suojataan silloinkin, kun ne on kirjattu pesäluetteloon tai velallisselvitykseen. Suoja ei kuitenkaan koske tietoja siitä, mitä omaisuutta pesään kuuluu. Tällainen omaisuus tulee joka tapauksessa myytäväksi tai mahdollisesti julkisesti markkinoitavaksi.

Pesänhoitaja toimittaa pesäluettelon ja velallisselvityksen velalliselle, suurimmille velkojille ja pyynnöstä muillekin velkojille. Lisäksi pesäluettelo ja velallisselvitys toimitetaan aina viipymättä konkurssiasiamiehelle, ja velallisselvitys pyynnöstä esitutkintaviranomaiselle ja syyttäjälle. Näiltä osin pakolliset selvitykset ovat siis "asianosaisjulkisia" ja "viranomaisjulkisia". Sen jälkeen, kun asiakirja on annettu viranomaiselle ja se on siten muuttunut kyseisen viranomaisen asiakirjaksi (esimerkiksi tuomioistuinasiassa), siihen sovelletaan tämän viranomaisen toimintaa koskevia julkisuussäännöksiä. Tällöin jokaisella on lähtökohtaisesti oikeus saada tieto viranomaisen julkisesta asiakirjasta.

Lakimiehemme auttavat konkurssimenettelyn vaiheiden julkisuutta koskevissa kysymyksissä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]