Minilex - Lakipuhelin

Konkurssi ja selvitystila

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Konkurssi ja selvitystila ovat keinoja purkaa yhtiö. Selvitystila tulee kyseeseen silloin, kun omistajat haluavat purkaa yhtiön muusta syystä kuin yhtiön ylivelkaantumisen vuoksi. Selvitystilaan asetetulla osakeyhtiöllä on siis aina enemmän varallisuutta kuin velkaa. Konkurssi sen sijaan tarkoittaa, että yhtiö on menettänyt maksukykynsä ja se on siksi purettava. Joskus ei voida olla etukäteen varmoja yhtiön todellisesta varallisuuden ja velkojen välisestä suhteesta, jolloin yhtiö on asetettava selvitystilaan taloudellisen tilanteen selvittämiseksi. Mikäli ilmenee, että varoja on velkoja enemmän, voidaan yhtiö purkaa jatkamalla selvitystilamenettelyä. Jos puolestaan selviää, että yhtiö on velkaantunut, tulee selvitystila lopettaa ja aloittaa konkurssimenettely.

Konkurssi on maksukyvyttömyysmenettely, jossa omaisuus realisoidaan velkojien tyydyttämiseksi. Konkurssiin voidaan siis asettaa ainoastaan sellainen yhtiö, joka ei enää kykene vastaamaan veloistaan. Myös säätiö, muu oikeushenkilö sekä yksityishenkilö voidaan asettaa konkurssiin. Konkurssia haetaan tuomioistuimelta kirjallisella hakemuksella. Velallisen lisäksi myös velkoja voi hakea konkurssia. Konkurssi alkaa aina tuomioistuimen päätöksellä ja samalla velallinen menettää määräysvaltansa omaisuuteen. Konkurssin aloittamisesta on ilmoitettava Virallisessa lehdessä ja siitä tehdään merkintä tiettyihin rekistereihin. Tuomioistuin myös määrää konkurssipesälle pesänhoitajan hallinnoimaan pesää ja sen omaisuutta. Pesänhoitajan tulee toimia yhteisymmärryksessä velkojien kanssa. Pesänhoitaja muun muassa luetteloi konkurssipesän varat ja velat. Konkurssimenettely päättyy, kun pesänhoitaja suorittaa lopputilityksen, jonka velkojat hyväksyvät. Jos osakeyhtiön konkurssin päätyttyä yhtiöllä ei ole enää varallisuutta, katsotaan yhtiö purkautuneeksi. Jos perusteet konkurssin jatkamiselle yllättäen lakkaavat kesken menettelyn esimerkiksi velallisen onnistuessa maksamaan velkansa, voidaan konkurssi lopettaa velallisen ja velkojien yhteisellä hakemuksella.

Selvitystila on konkurssia huomattavasti kevyempi menettely. Menettely aloitetaan aina yhtiökokouksen päätöksellä. Selvitystilassa yhtiön varallisuus selvitetään ja velat maksetaan. Tarvittaessa kiinteää tai irtainta omaisuutta realisoidaan rahaksi, jotta kaikki velkojat saadaan tyydytettyä. Yli jäänyt omaisuus jaetaan osakkeenomistajien kesken. Vaikka selvitysmenettely on yksinkertaisempi toimittaa kuin konkurssi, vie senkin loppuunsaattaminen aikaa. Tyypillisesti yhtiön normaalin toiminnan ja sen lopullisen purkamisen välinen aika on vähintään viisi kuukautta. Selvitystila päättyy ja yhtiö purkautuu, kun menettelystä annettu lopputilitys on käsitelty yhtiökokouksessa ja kaupparekisteriin on tehty ilmoitus purkamisesta.  

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]