Minilex - Lakipuhelin

Konkurssin velallisselvitys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pesänhoitajan on konkurssipesään kuuluvaa velallisen varallisuutta selvittäessään tehtävä velallisesta ja velallisen konkurssia edeltäneestä toiminnasta niin kutsuttu velallisselvitys. Velallisselvitys on laadittava kahden kuukauden kuluessa konkurssin alkamisesta. Jos selvityksen valmistuminen tässä ajassa on jostain syystä mahdotonta, voi tuomioistuin pyynnöstä pidentää kahden kuukauden aikarajaa. Pesänhoitajan on toimitettava velallisselvitys velalliselle ja suurimmille velkojille sekä pyynnöstä muillekin velkojille, esitutkintaviranomaiselle ja syyttäjälle.

Velallisselvityksen vähimmäissisältö on tarkkaan määritelty laissa. Velallisselvityksestä tulee käydä ilmi velallisen omistus- ja konsernisuhteet jos velallinen on yhtiö tai yhteisö. Pesänhoitajan on selvitettävä konkurssin pääasialliset syyt asiakirjoista sekä avainhenkilöitä kuulemalla, ja liitettävä tiedot velallisselvitykseen. Velallisselvityksestä täytyy käydä ilmi, miten velallisen kirjanpito on hoidettu, ja onko siinä ollut merkittäviä puutteita tai laiminlyöntejä ja onko velallisen toiminnan johtamisessa käytetty välikäsiä. Myös velallisen läheisille maksetut palkat ja palkkiot sekä saatavat täytyy selvittää, jos siihen on erityisiä syitä. Tavallisia palkkoja ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa. Selvitykseen täytyy myös merkitä havainnot sellaisista seikoista, joilla voi olla merkitystä liiketoimintakiellon määräämisen kannalta. Tällaisia seikkoja voivat olla esimerkiksi velallisen rikollinen toiminta. Velallisselvityksessä on vielä selvitettävä velallisen toiminnan ja tilien tarkastukset sekä niiden tarve. Jos konkurssi on aikeissa lakata ennenaikaisesti raukeamalla, tulee velallisselvityksestä käydä ilmi myös havainnot sellaisista seikoista, joilla voi olla merkitystä konkurssin jatkumisen kannalta. Pesänhoitaja voi vielä lisätä velallisselvitykseen yhteenvedon, josta käyvät ilmi tärkeimmät havainnot ja ehdotukset mahdollisista jatkotoimenpiteistä.

Näissä, ja kaikissa muissa konkurssiin liittyvissä asioissa lisätietoa tarjoavat Minilexin lakimiehet, lakipuhelin ja muut Minilexin artikkelit.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]