Minilex - Lakipuhelin

Osuuskunnan asettaminen selvitystilaan

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osuuskunta lopettaa toimintansa yleisimmin selvitystilaan. Selvitystilassa olevassa osuuskunnassa suoritetaan selvitysmenettely, mikä tarkoittaa osuuskunnan varallisuuden selvittämistä, jonka jälkeen varallisuus muutetaan rahaksi, maksetaan osuuskunnan velat ja palautetaan jäljelle jäävät varat osuuskunnan jäsenille näiden jako-osuuksina. Mikäli osuuskunnan varat eivät riitä sen velkojen maksuun, selvitysmenettelystä vastaavaan selvitysmiehen on luovutettava osuuskunnan omaisuus konkurssiin.

Osuuskunnan voi asettaa selvitystilaan joko osuuskunnan kokous tai rekisteriviranomainen, eli kaupparekisteriä hallinnoiva Patentti- ja rekisterihallitus. Osuuskunnan kokouksen on asetettava osuuskunta selvitystilaan jos osuuskunnan on sääntöjensä mukaan lopetettava toimintansa, tai jos sen jäsenmäärä on laskenut alle kolmeen, eikä vuoden sisällä nouse takaisin vähintään kolmeen. Tällöin on kyse pakkoselvitystilasta.

Osuuskunnan kokous voi kuitenkin päättää selvitystilaan asettamisesta myös muusta syystä jolloin on kyse osuuskunnan vapaaehtoisesta selvitystilasta. Vapaaehtoiseen selvitystilaan asettamisesta päättäminen on mahdollista milloin vain kahden kolmasosan enemmistöllä osuuskunnan kokouksessa edustetuista äänistä.

Rekisteriviranomainen puolestaan määrää osuuskunnan selvitystilaan, jos osuuskunnalla ei ole toimikelpoista hallitusta, jos sillä ei ole rekisteriin merkittyä edustajaa tai jos osuuskunta ei ole rekisteröinyt tilinpäätösasiakirjojaan vuoden sisällä tilikauden päättymisestä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa