Minilex - Lakipuhelin

Osakkeiden hallintarekisteri

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hallintarekisteriä käytetään joissakin arvopaperikeskuksissa tai vastaavissa alustoissa, joissa käydään arvopaperikauppaa. Sillä tarkoitetaan menettelyä, jossa rekisteriin merkitään arvopaperin todellisen omistajan sijasta pelkkä arvo-osuustilin eli osakkeiden hallintarekisteröinnin hoitaja. Tällöin todellinen omistaja pysyy salassa ja se näkyy lähtökohtaisesti ainoastaan hallintarekisterin hoitajalle. Jokaisen hallintarekisteröidyn tilin omistajien omistukset näkyvät arvo-osuustilillä yhtenä hallintarekisteröinnin hoitajan hallinnoimana omistuksena. Suomessa hallintarekisteröinti on suomalaisten pörssiyhtiöiden osalta lainsäädännöllisesti mahdollista vain ulkomaisille sijoittajille.

Hallintarekisteröinnissä toimitaan niin, että sen omistajaluettelossa mainitaan ainoastaan osakkeiden säilyttäjä eikä omistajan tietoja. Tällaisen osakkeiden säilyttäjänä voi toimia esimerkiksi pankki, jolla on oma salainen rekisterinsä osakkeiden todellisista omistajista. Tällaiset hallintarekisteröidyt arvopaperiosakkeet antavat pääsääntöisesti tavanomaiset oikeudet esimerkiksi osinkoon, mutta Suomessa ei kuitenkaan voida käyttää äänivaltaa niiden nojalla yhtiökokouksissa ilman väliaikaista rekisteröintiä. Mikäli osakkeen omistaja haluaa osallistua yhtiökokoukseen äänivaltaa käyttäen, tulee omistaja rekisteröidä tilapäiselle omistajaluettelolle, mikä puolestaan johtaa omistuksen paljastumiseen.

Hallintarekisteriin merkityt osakkeiden tiedot ja niiden omistus eivät pääasiassa ole julkisia. Hallintarekisteröinnin hoitajille on kuitenkin säädetty erikseen velvoitteita muun muassa asiakastietojensa tallentamisesta viranomaisten tarkastusta varten.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa