Minilex - Lakipuhelin

Osake

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakkeella tarkoitetaan omistusoikeutta jostakin kohteesta, kuten osakeyhtiöstä taikka asunto- tai kiinteistöosakeyhtiöstä. Osakkeen omistajaa kutsutaan osakkaaksi. Osakkaalla voi olla hallussaan omistusoikeudestaan osakekirja, jossa on esitelty omistettavan kohteen tiedot ja omistettavien osakkeiden määrä. Kaikki osakkeet yhdessä muodostavat osakepääoman, joka voi olla jaettuna esimerkiksi sataan erilliseen osakkeeseen. Näin ollen 20 osakkeen omistaja omistaa esimerkkiyhtiöstä 20%.

Osakkeen omistaminen tuottaa omistajalle useita eri oikeuksia, kuten oikeuden voitonjakoon ja mahdollisuuden osallistua osakeyhtiön yhtiökokoukseen ja äänestää siellä. Osakeomistukseen liittyvistä oikeuksista voidaan kuitenkin säätää tarkemmin osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä. Mikäli kyse on asunto- tai kiinteistöosakeyhtiöstä, osakeomistus tuottaa yleensä oikeuden hallita huoneistoa tai rakennusta.

Osakkeilla voidaan käydä kauppaa ja yleisin sijoitusmuoto onkin erilaisiin osakkeisiin sijoittaminen. Osakkeiden arvo voi nousta tai laskea markkinatilanteesta riippuen, joten osakkeisiin sijoittaminen ei ole täysin riskitöntä. Osakesijoittaja voi saada osakkeisiin sijoittamansa rahamäärän takaisin moninkertaisena joko yhtiön osingonjaon myötä tai myymällä osakkeet silloin, kun osakkeista maksetaan hankintahintaa korkeampi hinta. Huonossa tapauksessa sijoittaja voi hävitä sijoittamansa summan osittain tai kokonaan, esimerkiksi silloin, kun hän joutuu myymään osakkeensa hankintahintaa alempaan hintaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa