Minilex - Lakipuhelin

Osakeyhtiölain mukainen yhdenvertaisuusperiaate

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakeyhtiön johdon on noudatettava kaikissa toimissaan yhdenvertaisuutta. Laissa säädetyn yleislausekkeen mukaan yhtiökokous, hallitus, toimitusjohtaja tai hallintoneuvosto ei saa tehdä päätöstä tai ryhtyä muuhun toimenpiteeseen, joka on omiaan aiheuttamaan jollekin epäoikeutettua etua yhtiön tai osakkeenomistajan kustannuksella.

Mikäli yhtiön johto toimii yleislausekkeen vastaisesti, sille saattaa syntyä vahingonkorvausvelvollisuus. Mitä tahansa saavutettua etua ei kuitenkaan arvioida automaattisesti epäoikeutetuksi, vaan siltä edellytetään tietyn olennaisuus-kriteerin täyttymistä. Jos etu perustuu suoraan lainsäädäntöön, se ei ole epäoikeutettua.

Yhdenvertaisuuden täyttymiseksi ei riitä, että osakkaita kohdellaan ainoastaan muodollisesti yhdenvertaisella tavalla. Sen sijaan myös tosiasiallinen vaikutus osakkaiden asemaan tulee olla yhdenvertaista. On kuitenkin huomattava, että vaikka tietty toimenpide ei hyödyttäisi jokaista osakasta samalla tavalla, se ei aina poikkeuksetta tarkoita yhdenvertaisuusvaatimuksen rikkomista. Tällainen tilanne vallitsee esimerkiksi silloin, kun asunto-osakeyhtiö päättää hankkia kaikkien osakkaiden kustannuksella hissin, vaikka osa asukkaista ei sitä tarvitsisi lainkaan.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa