Minilex - Lakipuhelin

Osakeyhtiön hallituksen jäsenen ja toimitusjohtajan vastuu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakeyhtiön hallituksen jäsenelle, hallintoneuvoston jäsenelle sekä toimitusjohtajalle on laissa säädetty yleinen huolellisuusvelvollisuus yhtiötä kohtaan. Tämä tarkoittaa, että johdon on kaikissa toimissaan noudettava huolellisuutta ja edistettävä yhtiön etua. Käytännössä siis yhtiön johtajat eivät saa asettaa omaa etuaan yhtiön edun edelle missään tilanteessa, ja ovat vahingonkorvausvastuussa yhtiölle, jos näin kuitenkin tekevät.

Yhtiön johtohenkilöiden on korvattava taloudellinen vahinko, jonka he tehtävässään huolellisuusvelvoitteen vastaisesti tahallaan tai huolimattomuudesta ovat yhtiölle aiheuttaneet. Yleisen huolellisuusvelvollisuuden rikkominen ei automaattisesti aiheuta vahingonkorvausvastuuta muuta tahoa, kuin yhtiötä kohtaan. Suhteessa muuhun kuin yhtiöön vahingonkorvausvastuun syntyminen edellyttää, että vahinko on aiheutettu rikkomalla yhtiöjärjestystä tai osakeyhtiöitä koskevaa lakia muutoin kuin huolellisuusvelvollisuuden osalta.

Johdon vahingonkorvausvastuu ei ole kollektiivista eli yhteisöllistä, vaan sen syntyminen edellyttää henkilökohtaista myötävaikutusta. Jokaisen vastuuvelvollisen osalta selvitetään erikseen, onko kyseinen henkilö osallistunut tiettyyn toimenpiteeseen tai laiminlyöntiin, joka on aiheuttanut vahinkoa yhtiölle. Yhtiön johdon vahingonkorvausvastuu edellyttää tuottamusta, eli vastuu ei toisin sanoen synny pelkästään sillä perusteella, että asianmukaisella harkinnalla ja selvityksellä tehty päätös osoittautuu myöhemmin liiketaloudellisesti tappiolliseksi. Johdolta vaadittava huolellisuus arvioidaan lähtökohtaisesti objektiivisesti ja se, millaista huolellisuutta voidaan kulloinkin edellyttää, ratkaistaan erikseen kussakin yksittäistapauksessa.

 

Yhteenveto

 

  • Osakeyhtiön hallituksen jäsenelle, hallintoneuvoston jäsenelle sekä toimitusjohtajalle on laissa säädetty yleinen huolellisuusvelvollisuus yhtiötä kohtaan. 
  • Hallituksen jäsenen, hallintoneuvoston jäsenen ja toimitusjohtajan on korvattava vahinko, jonka hän on tehtävässään on aiheuttanut yhtiölle.
  • Johdon vahingonkorvausvastuu ei ole kollektiivista.

 

 Summary in English

 

  • The law stipulates a general duty of care towards the company for the member of the board of the limited company, the member of the supervisory board and the CEO.
  • A member of the board, a member of the supervisory board and the CEO must compensate for the damage that they have caused to the company in their duties.
  • The management's liability for damages is not collective.

 

 Kysymyksiä ja vastauksia

 

1. Missä tilanteissa vahingon katsotaan aiheutuneen huolimattomuudesta?

Osakeyhtiölain mukaan vahinko on aiheutunut huolimattomuudesta jos se on aiheutettu rikkomalla rikkomalla osakeyhtiölain 1 luvun periaatteita tai rikkomalla yhtiöjärjestyksen määräystä. Tällöin vahingon katsotaan aiheutuneen huolimattomuudesta, jollei menettelystä vastuussa oleva osoita menetelleensä huolellisesti. Sama koskee vahinkoa, joka on aiheutettu yhtiön lähipiiriin kuuluvan eduksi tehdyllä toimella.

 

Aiheesta muualla

 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Osakeyhtiön hallituksen jäsenellä, hallintoneuvoston jäsenellä sekä toimitusjohtajalla on erityinen huolellisuusvelvollisuus yhtiötään kohtaan

Varoitukset

- Yhtiön johtohenkilöiden on korvattava taloudellinen vahinko, jonka he tehtävässään huolellisuusvelvoitteen vastaisesti ovat yhtiölleen aiheuttaneet

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]