Minilex - Lakipuhelin

Business judgment rule Yhdysvalloissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yhdysvaltalainen business judgment rule on periaate, jonka tarkoituksena on suojata yritysjohtoa vahingonkorvausvastuulta. Suojan edellytyksenä on, että kysymyksessä ei ole oikeustoimi yhtiön hallitukseen kuuluvan henkilön kanssa, ja että hallituksella ei ole intressiristiriitaa suhteessa käsiteltävään asiaan.

Lisäksi suojan saaminen edellyttää, että yhtiön hallitus on todella käsitellyt ja ratkaissut asian laiminlyönnin sijaan, ja että hallituksen jäsenet ovat hankkineet päätöksentekoa varten asianmukaista ja riittävää informaatiota. Hallituksen toimien on myös oltava rationaalisia ja liiketaloudellisesti perusteltavissa.

Business judgment rule estää tuomioistuinten kohtuuttoman puuttumisen yhtiöiden liiketoimintaan, mutta lainsäädännön vastaisia päätöksiä se ei kuitenkaan suojaa. Business judgment rulea sovellettaessa tuomioistuin ei arvioi tehtyjen päätösten vaikutuksia, vaan se ottaa kantaa niihin toimenpiteisiin, joiden kautta johto kysymyksessä olevaan ratkaisuun päätyi. Myöskään lojaliteettivelvollisuuden rikkomisiin business judgment rulea ei sovelleta.

Business judgment rulen mukainen todistustaakka on asiassa sillä osapuolella, joka vetoaa johtajien tekemän toimenpiteen tai päätöksen virheellisyyteen. Mikäli suojan poistavat tekijät on näytetty toteen, yhtiön johtajien on esitettävä, että tehdyt toimenpiteet ovat olleet osakkeenomistajien kannalta oikeudenmukaisia.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa