Minilex - Lakipuhelin

Opintolainan verovähennyskelpoisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomen lain mukaista opintolainaa saavalla henkilöllä on laissa säädetyin edellytyksin myös oikeus opintolainavähennykseen verotuksessa. Opintolaina on siis verovähennyskelpoinen. Tämä tarkoittaa sitä, että vähennykseen oikeutettu, tutkinnon määräajassa suorittanut henkilö saa vähentää verotuksestaan opintolainan lyhennystä vastaavan rahamäärän. Myös opintolainan korot ovat vähennyskelpoisia.

Mikäli henkilön valmistuminen kuitenkin venyy yli tutkinnosta säädetyn määräajan, ei henkilö saa lähtökohtaisesti vähentää verotuksestaan mitään. Verovähennyskelpoisuus loppuu, kun on kulunut 10 vuotta tutkinnon suorittamisesta. Verovähennysten enimmäismäärä on 30 prosenttia lainan 2500 euroa ylittävästä osuudesta. Mikäli opintolainaa on siis nostettu alle 2500 euroa, ei henkilöllä ole oikeutta opintolainavähennykseen.

Esimerkiksi jos henkilö on valmistunut määräajassa ja ottanut opintojensa aikana opintolainaa vaikkapa 12 500 euroa, on hänen mahdollisesti saamansa verovähennyksen enimmäismäärä siis 3000 euroa, eli 30 prosenttia 10 000 eurosta. 10 000 euroa saadaan, kun opintolainan määrästä 12 500 euroa vähennetään 2500 euroa, jonka verran opintolainaa vähintään on nostettava saadakseen vähennyksen. Päätöksen lainanlyhennysten verovähennyskelpoisuudesta ja noiden verovähennysten enimmäismäärästä tekee Kansaneläkelaitos.

Opintolainavähennys tehdään valtion tuloverosta. Mikäli opintolainavähennyksen määrä on suurempi, kuin hänelle sinä vuonna maksettavaksi määrätty verojen määrä, syntyy henkilölle tuon erotuksen perusteella ns. opintolainavähennyksen veroalijäämä. Tämä osuus vähennetään henkilön seuraavien vuosien veroista sitä mukaa, kun maksettavia veroja kertyy. Opintolainavähennyksen veroalijäämä vähennetään enintään tutkinnon suorittamisvuotta seuraavan 15 vuoden aikana.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa