Minilex - Lakipuhelin

Myyjän vastuu huutokaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuluttajansuojalakia ei sovelleta käytetyn tavaran huutokauppaan, jos ostaja voi osallistua huutokauppaan henkilökohtaisesti. Huutokauppaan kuitenkin sovelletaan kauppalain säännöksiä myyjän virhevastuusta. Käytännössä huutokaupassa myyty käytetty tavara katsotaan yleensä myydyksi ”sellaisena kuin se on”.  Myyjällä on siis vastuu siitä, että tavara vastaa niitä tietoja, jotka myyjä on ennen kaupantekoa tuotteesta ja sen ominaisuuksista antanut. Tavara ei myöskään saa olla huonommassa kunnossa, kuin ostajalla on ollut perusteltua aihetta edellyttää. Tällöin kuitenkin otetaan huomioon huutokaupan aloitushinta ja kaikki muut siihen vaikuttaneet olosuhteet. Myyjällä on siis velvollisuus antaa ostajalle tieto kaikista sellaisista tavaran ominaisuuksista tai seikoista, josta hänen voidaan olettaneen tietää ja joista ostaja saattoi olettaa saavansa tiedon. Ostajalla voi olla oikeus purkaa kauppa tavaran virheen perusteella mutta on huomattava, että ostajalla ei ole oikeutta hinnanalennukseen, kun tavara on ostetty käytettynä huutokaupasta. 

On myös huomioitava se seikka, että jos kyse on käytettyjen tavaroiden huutokaupasta, jossa ostajilla on myös mahdollisuus olla läsnä, ostajalla ei ole kuluttajansuojalain mukaista turvaa. Ostaja voi ainoastaan silloin kääntyä kuluttajaviranomaisen puoleen, jos tavaran myyjänä tai välittäjän on yritys tai elinkeinoharjoittaja.

Myyjällä on siis vastuu siitä, että tuote vastaa sitä, mitä on luvattukin. Tämä tarkoittaa sitä, että myyjällä on velvollisuus ilmoittaa virheistä, ominaisuuksista ja kaikista muistakin tarpeellisista ostopäätökseen mahdollisesti vaikuttavista seikoista. Mikäli myyjä ei kuitenkaan ole tietoinen jostakin virheestä, ei häntä voida siitä syyttää. Jos näihin asioihin liittyen heräsi kysymyksiä, kannattaa ottaa yhteyttä lakimiehiimme!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa