Minilex - Lakipuhelin

Miten luottoa lyhennetään?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Luottolaitoksesta kuten pankista otettu laina voidaan maksaa takaisin usealla eri tavalla. On siis olemassa useita eri lyhennystapoja. Yleensä lainaa lyhennetään vähitellen, mutta on myös mahdollista ottaa bullet-laina eli kertamaksulaina, jossa lainaa ei laina-aikana lyhennetä ollenkaan, vaan siitä maksetaan vain korkoa. Itse lainasumma maksetaan sitten kerralla takaisin ennalta sovittuna ajankohtana. Bullet-lainaa käyttävät rahoitukseensa lähinnä yritykset.

Mikäli lainaa halutaan lyhentää vähitellen, on tarjolla periaatteessa kolme eri lainanlyhennystapaa, eli annuiteetti- ja tasaerälaina sekä tasalyhennyslaina. Lyhennystapa eroaa lähinnä siinä, miten nopeasti lainaa lyhennetään.

Näistä annuiteetti- ja tasaerälaina eroavat toisistaan vain vähän ja niitä pidetäänkin usein toistensa synonyymeinä. Niissä lainaa maksetaan koko sen maksuajan samansuuruisina maksuerinä siten, että alussa korko muodostaa suuremman osan maksuerästä ja lopussa lyhennys. Mikäli viitekorko muuttuu, sovitaan annuiteettilainassa uusi maksuerän suuruus takaisinmaksuajan säilyessä samana, kun tasaerälainassa maksuerä pysyy samana, mutta laina-aika pitenee tai lyhenee. Tämä on niiden ainoa ero. Tasalyhennyslainassa taas lainaa lyhennetään yhtä paljon koko takaisinmaksun ajan ja täten korko pienenee kokoajan. Näin laina siis lyhenee nopeammin kuin annuiteettilainassa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa