Minilex - Lakipuhelin

Mitä ovat avioeron liitännäisasiat?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hakiessaan avioeroa tai yhteiselämän lopettamista puoliso voi samalla esittää vaatimuksia myös muiden avioeroon tai yhteiselämän lopettamiseen liittyvien asioiden suhteen. Näitä liitännäisasioita ovat yleisimmin elatusavun vahvistaminen, lapsen huolto ja tapaamisoikeus sekä asuminen. Tuomioistuimen on myös itsenäisesti omasta aloitteestaan otettava käsiteltäväksi kysymys lasten huollosta ja tapaamisoikeudesta, mikäli sitä ei ole tehty puolisoiden toimesta.

Tuomioistuin voi antaa väliaikaisen määräyksen edellä tarkoitetun liitännäisvaatimuksen suhteen. Mikäli asiassa annetaan väliaikainen määräys, se on voimassa siihen asti, kunnes tuomioistuin antaa asiasta päätöksen, jollei määräystä tätä ennen peruuteta tai muuteta. Väliaikaiseen määräykseen ei saa hakea muutosta.

Vaikka liitännäisvaatimukset esitetään esimerkiksi avioerohakemuksen yhteydessä, niitä käsitellään avioerosta erillisenä asiana. Avioeron lainvoimaistuessa pääsääntöisesti käräjäoikeudessa liitännäisvaatimuksina käsiteltävinä olevat asiat saattavat riitaisissa tapauksissa päätyä korkeimpaan oikeuteen saakka. Liitännäisvaatimuksia koskevat omat säännöksensä ja niiden käsittely saattaa kestää mainitulla tavalla huomattavasti pidempään kuin itse avioerohakemuksen käsittely.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa